Kan jag frysa det här eller inte ? Vi reder ut begreppet

Saker du kan frysa in

Pajdeg, pizzadeg, bröddeg

Olika sorters deg förvaras med fördel i frysen. Gör en större sats och frys in i lagom stora bullar i fryspåsar. Du kommer tacka dig själv nästa gång det är paj- eller pizzadags! Även degar som innehåller jäst kan frysas, men se till att degen är färdigjäst innan infrysningen. Degar håller i ungefär två månader och ska tinas långsamt. Undvik att tina i mikrovågsugnen om det är jäst i degen.

 Frukt och bär

Banan, mango, jordgubbar, hallon, vinbär, rabarber … listan är lång på alla frukter och bär som går bra att frysa in. Frukt håller i genomsnitt i upp till 12 månader. Undvik att frysa in råa äpplen, däremot går äppelmos utmärkt att frysa.

Svamp

De flesta svampar kan frysas in om vätskan först avlägsnas. Rensa svampen och dela den eventuellt i mindre bitar. Lägg svampen i en kastrull utan vatten, och låt svampens eget vatten dunsta av under 10 minuter på låg värme. Frys in i tättslutande burkar eller fryspåsar. Den frysta svampen klarar sig i ungefär 6 månader.

 Ägg

Råa ägg med skal ska hållas långt ifrån frysen, men knäckta, lätt vispade ägg går bra att förvara i en burk i frysen. Bara gulor kan frysas om de vispas sönder. Hållbarheten är ett par månader. Både ovispade och vispade äggvitor fungerar också fint att frysa, och de har längre hållbarhet än gulorna.

 Mjölk, grädde och matfett

Mjölkprodukter går fint att förvara i frysen i upp till 3 månader. Tina varsamt, gärna i kylskåpet över natten. Grädde som har varit fryst går inte att vispa, men kan utan problem användas i matlagning. Smör kan frysas i ett par månader, margarin kan däremot förvaras i frysen i upp till ett år.

 Ost

Börjar hårdosten sjunga på sista versen? Så länge osten inte är möglig är det en bra idé att riva osten, stoppa den i en fryspåse och använda i gratänger, pajer eller på pizzan. Mjukost eller färskost som keso, brie och chèvre kan frysas men kommer att förlora mycket av sin konsistens och smak. Vi rekommenderar därför att du äter upp den eller använder den i maten istället.

 Örter

Färska örter som basilika, persilja och dill kan med fördel frysas in. Börjar basilikaplantan se lite ledsen ut framåt sensommaren? Plocka bladen, hacka dem och frys in. Tips! Lägg örterna i iskublådor så får du en lagom mängd.

 Grönsaker och rotfrukter

De flesta grönsaker och rotfrukter (undantaget är sallad och gurka som inte trivs bra i frysen) håller länge i frysen, upp till 12 månader. Förväll grönsakerna först genom att koka dem ett par minuter. Lite otippade saker som kan frysas är avocado (mosad eller tärnad), rå lök (hackad eller i strimlor) och vitlök (som den är).

 Bönor och linser

Är du en av dem som tycker om att slänga ihop mustiga grytor eller härliga sallader med bönor eller linser? Genom att koka större mängder baljväxter och frysa in i mindre portioner så har du alltid tillgång till bönor och linser. Dessutom blir det billigare än att köpa hem nya förpackningar varje vecka.

 Pasta, ris och gryn

Kokt pasta, ris, bulgur, couscous, matvete går alltihop utmärkt att frysa in. Det är lätt att den där överblivna portionen ris åker i slasken, men den kan bli din räddning en annan dag när du står utan tillbehör till matlådan. Dock är potatis lite lurigare att frysa eftersom den lätt blir grynig när den tinar. Det gäller både kokt potatis och potatismos.

Bacon

Bacon går att frysa både rå och tillagad, sedan kan du snabbt plocka fram och använda i matlagning.

Bananer

Kasta inte bananer som fått bruna fläckar på skalet. Skala och skiva dem och lägg dem i en påse i frysen istället! Sen kan du mixa dem till en utsökt bananglass (du behöver inte addera något till bananerna) eller använda dem i en smoothie.

Bär, som blåbär, jordgubbar, hallon och björnbär

Om du har bär i överskott, antingen från skogen, trädgården eller butiken, släng in dem i frysen. Bär kan lätt frysas och är perfekta att lägga frysta i pajer, smoothies eller bakverk.

Ströbröd

Gör ditt eget ströbröd och frys in. Ta gamla brödkanter eller välj ut ett bröd och torka det genom att förvara brödet torrt i en behållare utan lock eller på en plåt i ugnen på 150 grader. När brödet är helt torrt, kör det i mixern tills det har rätt konsistens. Voilà, ditt ströbröd är redo att frysas in.

Smör

När det är rabatt på smör är det inte fel att köpa på dig flera paket, eftersom smör faktiskt klarar sig utmärkt i frysen.

Kakor

Baka kakan i förväg och frys den. Då är den redo att plockas fram några timmar innan gästerna anländer, så att du kan dekorera den innan den ska serveras. På det sättet sparar du mycket tid i köket och får mer tid med dina gäster.

Grytor av alla de slag

Under hektiska dagar när du inte har energi att laga mat är det fantastiskt att ha en hel maträtt redo i frysen. Du kan enkelt göra en gryta och frysa den. Tänk på att den kan tappa lite smak och kan må bra av lite extra kryddning när du plockar fram den.

Citrusskal

Ofta när man använder citron eller lime i matlagning får man en halva som ligger och skrumpnar i kylen. Då är det bra att veta att du enkelt kan riva och frysa ner skal från citrusfrukter, som citron, lime och apelsin.

Buljong

När du lagar en stek eller en kyckling kan du med fördel spara benen och skrovet och laga en utsökt buljong på den. Frys in den i en istärningsbehållare så har du egna buljongtärningar klara att plocka fram.

Livsmedel du INTE bör frysa

Ägg i skal , Hårdkokta ägg , Kaffe, Potatis, Majonnäs, Gräddfil

Cream cheese, Oöppnade burkar med skinka och fisk

Okokt pasta, Okokt ris, Frukostflingor, Äpplen, Meloner, Kronärtskockor, Aubergine. Sallad, Rädisor, Läsk och öl, Yoghurt och filmjölk bör inte frysas.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Det perfekta andetaget – boken som fått världen att tappa andan

  Den populärvetenskapliga reportageboken som toppat både The New York Times och Der Spiegels bästsäljarlistor – äntligen på svenska! Det finns faktiskt inget mer avgörande för vår hälsa än de...

Molly Sandén tog Malmö med storm

Molly Sandén är en av Sveriges största artister. 2020 fick hon 3 Grammis : årets artist , årets album och årets pop låt "Det bästa...

The Producers på det Ny Teater är årets bästa musikal med en otrolig kemi mellan skådespelarna

DEN ALLTID LIKA AKTUELLA MUSIKALEN THE PRODUCERS SOM PÅ SVENSK BIO HETTE "DET VÅRAS FÖR HITLER" , ÄR DET NY TEATERS NYA SUCCÉMUSIKAL. Jag kan...

Berocca Bost – Billigare och Nyttigare än Redbull

När jag ramlar ur sängen vid 7.30 är jag ganska yr och trött. Nu har jag testat att ta en Berocco Bost istället för en...

VENOM ÄR EN ROLIG POPCORNFILM

Venom Tom Hardy som spelar huvudrollen  är en av mina favoritskådespelare som har ett brett register. Han slog igenom i Inception, var sedan skurken i...