Därför är det så svårt att gå upp på morgonen

 

Enligt en ny studie från 23andMe har man hittat en riktigt oväntad förklaring till varför vissa människor helt enkelt inte är morgonmänniskor.

Har du svårt att gå upp på morgonen?

Forskarna identifierade nämligen 15 ställen i människans DNA som associeras med ”morningness” (ja, det är ett ord – jag lovar!), vilket man tror är relaterat med insomnia och andra sömnproblem.

89 000 personer deltog i studien, och man kom fram till att sju av de loci (platser i människans DNA) som associerades med morningness ligger nära gener som är kopplade med kroppens dygnsrytm.

En annan anledning till att det kan vara extra jobbigt att kliva upp ur sängen på mornarna kallas fasfördröjning, enligt Popular Science. Detta innebär att du justerar ditt sömnschema tillsammans med kraven i ditt liv.
Till exempel vilken tid du ska vara på jobbet eller i skolan på morgonen, med hur mycket sömn din kropp behöver. För människor med fasfördröjning funkar inte ett sådant tvingat schema tillsammans med kroppens naturliga dygnsrytm. Tyvärr är det enda sättet att få din kropp att jobba tillsammans med ditt schema att kliva upp samma tid varje dag. Med andra ord, inga extra långa sovmornar på helgen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Kan du bli sjuk av att gå ut med blött hår – vad säger experterna?

En grej man alltid fick höra när man var liten var att om man gick ut med blött hår när det var kallt –...

Så håller du vikten efter 40 genom att äta mindre

Mätt betyder gå upp i vikt. för 100 år sedan då 80 % av allt arbete var fysiskt så behövde vi äta rejält. Vi gick...

Premiär för årets julmust – kan slå nytt rekord

  Årets julmustpremiär är äntligen här. Redan idag, den 3 oktober, kan alla julmustälskare släcka törsten med årets första julmustbrygd från Apotekarnes som är Sveriges mest...

Kan jag frysa det här eller inte ? Vi reder ut begreppet

Saker du kan frysa in Pajdeg, pizzadeg, bröddeg Olika sorters deg förvaras med fördel i frysen. Gör en större sats och frys in i lagom stora...

ESCAMA-MALMÖS BÄSTA TAPAS

Bredvid Atmosfär ligger Malmös bästa Tapasrestaurang. Min favorit är lammracksen. Du kan även ta ett glas cava . Som dessert rekommenderar jag vaniljglassen med...