Den stora guiden hur du bäst värmer rester
Lagom till lunch är det många som ska värma upp rester. Oavsett om du värmer rester i ugn eller micron finns det vissa saker att tänka på. Här är lite tips och trix!
Först och främst: Nej, all mat går inte att värma i microvågsugnen. Såvida du inte vill ha snustorr kyckling eller geggig pommes frites, så finns det bättre sätt att ge nytt liv till dina rester. Vi har satt ihop guiden hur du värmer dina rester bäst.
Så värmer du bäst upp dina rester:
Tillbehör:
-
Ris och quinoa: tillsätt några matskedar vatten och värm i mikrovågsugn
-
Potatismos och polenta: Värm försiktigt i kastrull, tillsätt lite mjölk eller vatten och rör.
Friterat:
-
Friterad kyckling: går inte att värma i micron. Antingen ställer du fram maten till den uppnått rumstemperatur eller så värmer du den försiktigt i ugnen på 75-100°C.
-
Pommes frites: Värm snabbt i ugn med grillfunktion. Det ska vara varmt och det går snabbt.
-
Falafel: Värm i mikrovågsugn.
Kött:
-
Ugnsbakat kött: Täck med folie och värm i ugn på ca 175°C
-
Köttfärs: Värm i micron, stoppa och rör om var 30 sekund.
-
Grillad kyckling: Värm i micron
-
Lammkotletter: Värm försiktigt i stekpanna en kort stund, knappt en minut. Låt sedan köttet komma upp i rumstempratur. Du vill inte ha köttet ”well done”.
-
Köttfärslimpa: Stek snabbt på båda sidor i stekpanna. Om du har en stor bit, värm i ugn, täckt med i folie i ca 175°C.
-
Fläskkotletter: Värm snabbt i micron.
-
Pulled pork: Värm i micron, rör om några gånger.
-
Revbensspjäll: Värm i ugn täckt med i folie i ca 175°C.
-
Korv: Värm i micron.
-
Köttbullar i sås: Värm i stekpanna.
Pasta och pizza och liknande:
-
Pizza: Frys omedelbart in resterna som blir över av din pizza. Sedan värmer du den frysta pizzan på 200°C.
-
Pasta: Pasta värmer du i micron (eller äter den kall)
-
Lasagne: Värm i ugn täckt i folie.
-
Pyttipanna: Stek upp i stekpanna.
-
Wok: Värm i stekpanna.
Rester du inte ska värma upp två gånger:
-
Fisk mår generellt inte bra av att värmas upp för mycket en andra gång. Prova att steka i stekpanna i ca 30 sekunder och sedan låta fisken långsamt gå upp i rumstempratur.
-
Ägg är inte alls särskilt bra idé att värma upp en andra gång. Det gäller även omeletter och fritattas. Ät upp allt första gången.
-
Rostade grönsaker går att värma i micron, men kommer aldrig att bli lika bra som den första serveringen.