10 råd som många äldre var överens om

Karl Pillemer, professor i gereontologi vid Cornell University, frågade 1500 människor mellan 70 och 100 år vilka lärdomar av livet som de ville föra vidare. Det är människor som genomlevt ekonomiska kriser, pandemier och krig. Resultatet blev boken “30 Lessons for Living: Tried and True Advice from the Wisest Americans.”

Enligt Pillemer är det särskilt 10 råd som många äldre var överens om och som unga personer mitt i livet borde lyssna på:

1. Välj en meningsfull karriär. Det är viktigt att gilla sitt arbete och vara passionerad. Lönen kommer i andra hand.

2. Lev nu som om du ska leva i 100 år. Var rädd om kroppen.

3. Säg ja till möjligheter i livet. När du erbjuds en ny möjlighet eller utmaning, är det mindre troligt att du ångrar ett ja än att du ångrar ett nej. Att tacka ja är att ta en risk, men utan risker blir livet tråkigt och förutsägbart.

4. Var noggrann när du väljer partner. Förälskelser går över. Att leva tillsammans är ett gemensamt livsprojekt som kräver tillit och samarbete.

5. Res medan du kan. De flesta äldre såg tillbaka på sina resor som höjdpunkterna i sina liv och ångrade att de inte reste mer. I valet mellan renovering och en resa ska du välja att resa, sa en av de äldre. Resor ger nya erfarenheter och fyller livet med nytt innehåll som förlänger den upplevda livstiden.

6. Säg det du ska säga nu och inte sedan. Förr eller senare är det för sent att reda ut saker och ting och det ångrade många av de äldre.

7. Lev livet som om det ska ta slut inom kort, för det tar slut fortare än man tror. Skjut inte upp viktiga beslut. Ju senare man tar tag i saker, desto mindre tid har man på sig.

8. Lycka är inte ett tillstånd som kommer utifrån. Förr eller senare måste du göra ett medvetet val att vara lycklig trots utmaningar och svårigheter. En gammal kvinna sa: ”My single best piece of advice is to take responsibility for your own happiness throughout your life.”

9. Tid som du oroar dig är bortkastad tid. Att oroa sig är ett enormt slöseri med dyrbar livstid, för det finns egentligen ingenting att oroa sig för. Många av de äldre beklagar att de kastade bort alldeles för mycket tid på att oroa sig.

10. Tänk smått. Försök hitta glädjen i vardagen. Livet är en massa ögonblick och stunder. En del stora, men de allra flesta så små att man inte ser dem förrän man är riktigt gammal och inser att det var dessa stunder och ögonblick som var livet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Coops raklödder är lika bra som Gillettes

Coop säljer sitt raklödder i gelform för 28 kr. Samma gelraklödder av Gillette kostar nästan dubbelt  så mycket 47 kr.  Jag märker faktiskt ingen skillnad...

Tom och VT har olik uppfattning vad fylld choklad är

Mjölkchokladen är grynig i konsistensen och har en matt struktur, eller vad man ska kalla det. Smaken påminner mest om chokladen i  en julkalender....

VAD ÄR EN D-SUB OCH VAR KAN MAN FÅ TAG PÅ DEM?

ELEKTRONISKA KOMPONENTER AV OLIKA SLAG ÄR NÅGOT SOM DET FINNS GOTT OM PÅ MARKNADEN IDAG. Kontaktdon, motstånd, dioder eller andra typer av elektroniska komponenter används...

Det bästa från två världar – Hagendaz Duo

Hagendaz kommer med en lyckad nyhet . En glass de kallar DUO, som består av hälften vaniljglass med krossad choklad (straccatella) och hälften belgisk choklad...

Nu lanseras världssuccén – Kristallrosén LYV i Sverige

Den unika flaskan ger det friska och franska rosévinet från den anrika vinfamiljen Maison Jeanjean uppenbarelsen av en kristall. Flaskans trendriktiga kristallform leker med ljusets...