Fartfyllt fredagsmys

 

Få saker är dock lika heliga i den svenska kalendern som det inofficiella men ack så populära fredagsmyset.

Enligt en gammal artikel från Aftonbladet myntades fenomenet för första gången i samband med en artikel i Göteborgs-Posten från den 30 juni där “myspionjären” Joakim Brinkenberg i Sävedalen yttrade termen och hänförde den till Tv-tittande med chips och läsk på den sista vardagen i veckan. Brinkenberg menar att han troligen är långt ifrån den första som myntat begreppet men att han likväl fortfarande tycker att fredagsmys är det bästa sättet att tillbringa en fredag på.
Kanske är det svenskarnas förkärlek för ordning och reda samt rutiner som gjort just fredagsmyset till en såpass viktig institution i det svenska folklivet. Fredagsmyset illustrerar den ultimata balansen mellan jobb och fritid och utnämnande av en särskild dag för mys är ju när man tänker efter faktiskt rätt genialiskt.
I takt med att fenomenet blivit alltmer utbrett har även formerna för dess firande utökats. Fredagsmyset behöver inte alltid nödvändigtvis ackompanjeras av Idol på TV och en OLW-påse i näven. I den här artikeln tipsar vi om fart- och aktivitetsfyllda fredagsmysalternativ.

Pokerfredag

Även om fredagsmyset som tidigare nämnts främst förknippas med avslappning framför en film med förtäring av snacks och läsk kan fredagar även firas tillsammans med vänner och knytas till särskilda aktiviteter. En av dessa aktiviteter kan vara att arrangera en pokerturnering och bjuda in till knytkalas med passande plockmat som matiga mackor, kycklingvingar och grönsaksdipp.
Genom att samlas kring en spännande och något mer krävande syssla öppnar ni upp för nya samtal och upplevelser på ett helt annat sätt än ni hade gjort om ni “bara” kollat på film. Spelet i fråga kan minst lika gärna bytas ut mot bingokväll, Monopolturnering eller frågesport – bara fantasin sätter gränserna. Väljer du att köra på alternativet poker bör dina gäster förslagsvis förses med de grundläggande reglerna för de olika versionerna av detta klassiska spel på förhand. Sådana regler finns enkelt tillgängliga på nätet nuförtiden och bidrar till att dina gäster dyker upp bättre förberedda när klockan slår fredagsmys.

Fysisk fredag

Det finns ingen regel som säger att fredagsmyset nödvändigtvis måste äga rum stillasittande eller liggandes i en soffa. Den mer aktivt lagda personen kan minst lika gärna satsa på fysisk fredag som följs av mer traditionellt mys. Vårt tips är att bjuda in goda vänner till en lagom fysiskt krävande aktivitet efter jobbet på fredagen istället för den traditionella AW:n.
Aktiviteten kan bestå av en vänskaplig badmintonmatch, klättring i en lokal klätterhall eller ett lugnare yogapass för att varva ner. Eftersom fredagsmysets essens är att särskilja mellan arbetsveckans måsten och helgens harmoni är alla alternativ som innebär fysisk aktivitet men som samtidigt ger energi och frigör endorfiner välkomna. Som en mysigare avslutning kan ni efter att ni tagit ut er i samlad trupp bege er till en lugnare restaurang för socialt umgänge och god mat och dryck.

Mat(lag)ningsfredag

För vissa av oss innebär matlagning ett jobbigt måste som kräver ett ständigt pusslande vad gäller att handla, förbereda och tillaga ingredienser till ätbara måltider. För andra är dock matlagning en passion som är både roande och avkopplande. Den gastronomiskt lagde rekommenderas i ljuset av detta att anpassa fredagsmyset till en mag(lag)ningsfredag.
Reglerna är mycket enkla – bjud in några vänner som är lika matlagningsintresserade som du och dela in dessa i olika matlag. Ge därefter varje matlag i uppgift att förbereda en rätt i den meny som du förslagsvis förberett sedan innan – ett lag har hand om förrätt, ett annat om huvudrätt och så vidare. Här får du gärna köra på särskilda teman, exempelvis maträtter från ett särskilt land, rätter som innehåller säsongens råvaror eller en helt igenom vegetarisk meny. Se gärna till att sätta på bra musik i bakgrunden, tända levande ljus och duka upp med enklare dryck och tilltugg som du och dina gäster kan mumsa på under matlagningens gång för att maxa myset. När samtliga rätter väl dukats upp sätter ni er till bords och njuter av fredagskvällens delikatesser tillsammans.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

SECRETS IN THEIR EYES- mycket bra Thriller

FBI agenter upptäcker att offret för ett brutalt mord är en av agenternas egen tonårsdotter. Då den huvudmisstänkte är en viktig bricka i spelet...

Sophiahemmets 7 bästa tips för att undvika depression

1. Rör på dig regelbundet. Fysisk aktivitet lugnar hjärnan och hjälper mot depression. Hur mycket aktivitet som behövs varierar mellan olika personer, men 30...

Pantheon i Rom

Det kostar inget att besöka Pantheon Beskrivning till hur du kommer till Pantheon Det som utmärker Hadrianus Pantheon, och det som templet är mest känt för,...

Det lilla charmiga hotellet med den stora matkonsten

Hotell Maritim glänser som en blå pärla utmed havet i Simrishamn. Läget är perfekt för finsmakaren. Värdparet Linda och Linus Persson utstrålar gästvänlighet och värme....

VAD ÄR EN D-SUB OCH VAR KAN MAN FÅ TAG PÅ DEM?

ELEKTRONISKA KOMPONENTER AV OLIKA SLAG ÄR NÅGOT SOM DET FINNS GOTT OM PÅ MARKNADEN IDAG. Kontaktdon, motstånd, dioder eller andra typer av elektroniska komponenter används...