Fredagsmys: Anarkist nya ölbaren på Tivoli

Den nya ölbaren Anarkist har övertagit Biergartens lokaler på övervåningen. Ingången hittar du till höger om Tivolis ingång rakt över Huvudbanegården.

Häng med !

Jag fick en liten pratstund med en av Anarkists Bar Managers och det visar sig att han var svensk. Rasmus Sontér hade bott i Köpenhamn i 10 år och han älskade öl. Jag blev bjuden på en IPA som hette Fruity Cocktail och den var otroligt god , den smakade mer som äpplecider än som öl. Så min första fråga till Rasmus var :

Hur kan öl smaka cider ?
Vanligtvis så är ju en IPA  något av det bittraste du kan dricka , men det finns olika typer av IPA. Du dricker nu är en dubbel IPA som är torrhumlad. Dvs man tillsätter humle sent i processen vilket bara ger den, den fruktiga aromen och den  fruktiga smaken, istället för att ge bitterhet. Det är den stora skillnaden. Det finns egentligen två sorters humle, en bitterhumle och en aromahumle .Det är bitterhumlen som ofta är i en pilsner eller i  en lager berättar Rasmus.

Vilka öl ingår i provsmakningen ?
Det är 4 öl som man själv får välja. Jag brukar rekommendera att man tar en av varje öltyp. Man kan ta en pilsner, en veteöl, en IPA och en mörk öl. Då får man hela spektrumet menar Rasmus.

CHOKLAD KÖRSBÄR KAFFE OCH HALLON

För de som är vana vid att dricka vin så har vi även några öl i vår bottleshop som heter Göse och Lambrix som är spontan fermeterat öl, som smakar som naturvin. Den ölen har en naturlig syrlighet. Vanligtvis tillsätter man körsbär eller hallon för att få lite sötma, men den är väldigt bitter på ett positivt sätt.
I en stout så klarar malten själv av att ge ölen en chokladarom, vill man ha mera chokladsmak så kan man faktiskt tillsätta choklad. Man kan även sätta till kaffe, chili och olika bakverk. Jag har druckit en öl en gång som hette Mexican Cake säger bartendern och ler . Den är gjord med kanelbullar i själva fermenterings-processen och det gör den väldigt söt och smakar nästan som en dessert.

Ölets värld är lika stor som vinets värld avslöjar bar manager Rasmus Sontér.

Du kan köpa en fatlagrad öl som legat lagrad på whiskeyfat i 5 år för en tusenlapp. Vi ölälskare måste bli bättre på att nå ut till alla som vill ha något gott att dricka. Öl är inte bara en pilsner som man dricker när man kollar på fotboll med sina kompisar. Det är även något som du  kan njuta av om du lägger lite extra pengar på den.

Om jag skall fira så köper jag gärna en flaska Lambic och dricker den som om det vore champagne säger Rasmus innan han går tillbaka till baren och fortsätter fira premiären av Tivolis nya ölbar Anarkist.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Wiehe och Edda pratar om vikten av att prata Skånska inför Wiehes musikal

Hur känns det nu inför Premiären ?  Jag känner mig lite tryggare, lite säkrare, lite starkare och lite vackrare för varje dag som går. För...

Bil -Cykel eller Taxi Till Hovs Hallar

För att Hotell Hovs Hallar skall få den unika känslan som krävs för att du skall kunna  ladda batterierna optimalt  så befinner sig Hotellet...

Jerry Williams fyllde Stortorget på sin sista konsert i Malmö

Jerry Williams visade var skåpet skulle stå på Stortorget under fredagskvällen. Medelåldern på bandet för var högre än majoriteten av publikum. Basisten måste vara i...

Glassprovning: Häagen-Dazs-Hazelnut Crunch

Häagen-Dazs vårnyhet är Hazelnut Crunch ! Häagen-Dazs styrka är att de lyckas kombinera glassen med olika "toppings" men ändå behålla den rena glasssmaken. Vissa glasstillverkare öser...