6 vanligaste myterna om sexlivet efter 50

Att sexlivet har ett bäst före- datum och att kvinnor har mindre sexlust än män är två vanliga myter som etsat sig fast hos många. Men stämmer det verkligen? Här slår experten hål på 6 myter om sex efter 50!

Att åldras är för många förenligt med funderingar och oro kring hur kroppen förändras, inte minst när det kommer till sex. Kerstin Isaxon är sakkunnig i sexualupplysning på RFSU, hon menar att ålder ofta är starkt förknippat med specifika föreställningar om vad som är ”passande” för en viss ålder. Förväntningar som i sin tur kan skapa myter om vad det innebär att ha sex i högre ålder. Nu är det dags att slå hål på dessa en gång för alla, här är 6 myter om sex efter 50!

Att våga prata om vilka förväntningar ni har på sex är en viktig del för ett fungerande och långt sexliv.

Foto: Fotolia

1. Sexlusten minskar med åldern

En vanlig myt är att sexlusten minskar successivt med åldern, men den föreställningen behöver inte alls överensstämma med verkligheten.

– Lusten förändras, upp och ner, genom hela livet. Det finns inget som säger att sexlusten skulle minska bara för att du blir äldre, men det är förstås väldigt individuellt, säger Kerstin Isaxon, sakkunnig sexualupplysare på RFSU.

Kerstin Isaxon menar att sexlusten kan påverkas av en rad olika faktorer och att detta inte är en automatiskt nedåtgående graf med åldern.

– Oftast handlar en nedgång av sexlust om andra faktorer i livet än ålder. Det kan handla om stress eller en på andra vis psykiskt påfrestande period i livet. Sexlusten är mer social och psykisk än den är fysiologisk.

2. Sex är inget för ”gamlingar”

Bilden av att sex är något som enbart yngre personer ska ägna sig åt och något som bör upphöra på äldre dagar är en föreställning som förekommer hos både unga och äldre.

– Att sex inte skulle vara något som äldre ska syssla med stämmer helt enkelt inte. Tvärt om, det kan faktiskt vara så att livssituationen påverkar sexlusten positivt. Man kanske har haft barn och jobb innan som gjort att det varit svårare att ha ett fungerande sexliv. Plötsligt har man mer tid i sin vardag att utforska och bejaka sin lust, säger Kerstin Isaxon.

Sexlusten förändras genom hela livet

Foto: Fotolia

3. Äldre kvinnor har sämre förmåga

Att kroppens fysiska förmåga att ha sex kraftigt försämras är en myt som inte alls behöver gälla för alla.

– Att förmågan försämras, att kvinnor inte kan bli våta och att män har svårare att få erektion – det är absolut inte ett faktum som gäller för alla, eller ens en majoritet. Det finns även en hel del hjälpmedel så som glidmedel och leksaker.

4. Sexlivet har ett slutdatum

Sexlivet behöver inte ta slut bara för att du blir äldre. Kerstin Isaxon menar att kommunikation är en viktig byggsten i många relationer och att detta även gäller för att få ett fungerande sexliv –  livet ut.

– Våga prata om vad du gillar och vad du vill ha för sex även i icke- sexuella situationer. Våga prata om hur din lust känns och vilka förväntningar du har, för som sagt den förändras. Sexlusten går upp och ner så få ingen stress om du är inne i en period där du har mindre lust, men kommunicera med din partner. Om ni har olika förväntningar hjälper det att våga prata och inte göra en så stor grej av sex.

5. Kvinnor har mindre sexlust än män

Myten kring att kvinnor, oavsett ålder, skulle ha mindre sexlust än män är en seglivad föreställning som lever kvar än i dag.

– Det finns inget fysiologiskt som gör att kvinnors sexlust skulle vara mindre än mäns. Däremot finns det ju en samhällsnorm där vi pratar om kvinnors sexualitet betydligt mindre. Den normen kan komma att spöka när det kommer till hur kvinnor ser på sin egen sexualitet, säger Kerstin Isaxon.

6. Sexlusten försvinner i samband med klimakteriet

Det finns många myter och föreställningar om hur klimakteriet kan påverka kvinnors förmåga och sexlust. Men stämmer det verkligen?

– Klimakteriet är inte direkt kopplat till mindre sexlust. Med det sagt sker det mycket förändringar i kroppen i klimakteriet och det kan göra att lusten kommer långsammare. Därför kan man behöva göra andra saker än just penetrationssex. Att onanera, både själv och tillsammans med sin partner är ett bra sätt att upprätthålla sin sexlust. Onani är ju även ett bra sätt att njuta av sin egen kropp och lära sig vad man tycker om och njuter av, säger Kerstin Isaxon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Sicario -Ett mästerverk

Action/thriller som är baserad på verkliga händelser. Mångsidiga Emily Blunt ( Live,Die, Repeat, The adjustment Bureau och Djävulen bär Prada ) spelar en idealistisk FBI...

PROVIVAS NYA SMAK ÄR MED APELSIN HAVTORN OCH GURKMEJA

Inget tillsatt socker eller sötmedel så den är ordentligt syrlig. På plussidan ligger att den innehåller 50 % av det dagliga c vitamin behovet....

En enkel guide till att välja toppar som passar dig

Det finns en del saker att tänka på när man ska välja en snygg topp, och i den här guiden går vi igenom hur...

Whiskykyckling med klyftpotatis

  En god kycklingrätt som är god och lätt att äta till vardag eller bjudmat. Såsen uppskattas även av nykterister eftersom alkoholen försvinner under tillagningen. 4 port 4...