Därför är svenskar som bor utomlands lyckligare

Svenskar som bor utomlands är överlag lyckligare än personer som bor i Sverige. De har också högre utbildning och återfinns oftare i arbets- eller företagsledande funktion. Trots detta kan drygt 60 procent tänka sig att flytta tillbaka till Sverige.

Varje år väljer över 50 000 människor att flytta ifrån Sverige. Boken Svenska utlandsröster baseras på SOM-undersökningen till utlandssvenskar 2014 och finns tillgänglig för nedladdning från och med idag. Totalt har 2 668 personer bosatta i 103 olika länder svarat på en enkät. I Svenskar i Världens kartläggning 2015 svarade över 3400 personer.

ÖVER HÄLFTEN ÄR MYCKET NÖJDA MED TILLVARON

51 procent av svenskar bosatta utomlands svarar att de är mycket nöjda med sina liv, att jämföras med 38 procent bland motsvarande grupp i Sverige. 3 procent av utlandssvenskarna har svarat att de inte alls är nöjda. I undersökningen har 58 procent av de svarande examen från universitet eller högskola, att jämföras med 32 procent i Sverige.

KVINNOR FÖLJER KÄRLEKEN, MÄN JOBBAR

45 procent av de svarande i SOM-undersökningen svarar att förvärvsarbete var en av anledningarna till att flytta utomlands. Alternativ som partner/släkt bodde i land och följa med partner/familj angavs i 33 respektive 23 procent av fallen. En annan vanlig bidragande orsak till flytt var att man helt enkelt blivit förtjust i landet.

Män utvandrar i högre grad för att arbeta, medan kvinnor oftare har partner eller släkt boende i landet, alternativt är medföljande.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Italiensk matguide

Frukosten vid medelhavet skiljer sig från den svenska då medelhavsbor föredrar att äta en liten croissant och en stark kopp espresso istället för en...

Det händer med brösten – om du inte använder BH på ett tag

Kärt barn har många namn heter det som bekant, och så är det även för bysthållaren! Behån eller BH:n både stöder, samlar och formar kvinnans...

Så håller du vikten efter 40 genom att äta mindre

Mätt betyder gå upp i vikt. för 100 år sedan då 80 % av allt arbete var fysiskt så behövde vi äta rejält. Vi gick...

Det bästa från två världar – Hagendaz Duo

Hagendaz kommer med en lyckad nyhet . En glass de kallar DUO, som består av hälften vaniljglass med krossad choklad (straccatella) och hälften belgisk choklad...