Liten kapsel ersätter vanlig pacemaker

Liten kapsel ersätter vanlig pacemaker – Skånes universitetssjukhus först i Sverige med ny teknik

Inga sladdar genom kärlbanan, inga ärr och mindre smärta efter operation. En ny sorts pacemaker, liten som en kapsel, kan nu användas för patienter med en viss typ av hjärtbesvär. Skånes universitetssjukhus är ett av de första sjukhusen i Europa att operera in den nya pacemakern direkt i hjärtat.

Cirka 30 procent av alla som får pacemaker i Sverige har så kallat AV-block. Förenklat innebär AV-block att hjärtat slår långsammare än normalt. För många av dessa patienter har behandlingen varit att få en pacemaker implanterad i en dosficka i skuldran, med sladdar via kärlbanan till hjärtat.

Sedan bara några veckor tillbaka kan nu Skånes universitetssjukhus erbjuda en annan behandlingsteknik som innebär färre komplikationer för patienten. Den nya produkten är en sladdlös pacemaker som är betydligt mindre än en vanlig pacemaker. Den sladdlösa varianten opereras via ljumsken direkt till hjärtat. Väl där känner den av vad som händer i höger förmak i hjärtat. I samband med operationen programmeras pacemakern utifrån patientens unika tillstånd och behandlingsbehov.

– Vid behov kan den sladdlösa pacemakern lägga ut en synkroniserad pacemakerbehandling i hjärtats kammare, och ser på så sätt till att hjärtat slår i normal takt, säger David Mörtsell, överläkare inom kardiologi på Skånes universitetssjukhus.

Tidigare har en liknande modell av sladdlös pacemaker använts för patienter med långsamt förmaksflimmer. Men med den nya varianten kan alltså en helt ny patientgrupp få hjälp. Patienten som fick den allra första sladdlösa pacemakern implanterad var ett komplicerat fall, berättar David Mörtsell.

– Det fanns inga andra behandlingsalternativ för den patienten, så det var förstås roligt att kunna erbjuda henne denna lösning. Framför allt var det glädjande för patienten som annars hade fått vänta i flera veckor med inneliggande vård. Nu kunde patienten gå hem efter några dagar och mådde alldeles utmärkt.

Målsättningen på Skånes universitetssjukhus är att göra ungefär 20 operationer per år där den nya modellen av sladdlös pacemaker implanteras.

– På lång sikt kommer den här varianten troligen att erbjudas majoriteten av alla pacemakerpatienter. Men där är vi inte i dag, säger David Mörtsell.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Svenska Sångerskan Elin Malmgren debuterar i Wallmans nya Dinnershow -VIVA

SÅNGERSKAN ELIN MALMGREN , ÄR 29 ÅR OCH KOMMER FRÅN  KARLSHAMN. Hon är utbildad i Stockholm, men har spenderat de senaste åren i Oslo. Hon...

C´mon C´mon är en klockren dramafilm för cineaster

Joaquin Phoenix är vår tids Marlon Brando och Laurence Olivier. En karaktärsskådespelare av rang. Hans senaste film , är en humoristisk dramafilm med roadmoviekaraktär Phoenix ...

Ida Davidsen – Den mest berömda smörrebrödsbutiken i Köpenhamn

Danmarks och hela världens smörrebrödsdrottning Ida Davidsen fyllde  80 år- 2017. Ida är femte generationens krögare i  Köpenhamn. Det började med att den gamle Oscar...

Äntligen en Julresa till Rom

Efter eländet med Corona så kan jag äntligen åka på min årliga julresa till Rom, Hurra, Hurra !! Flyget går måndagen den 6 december 9.40...