True Romance- Ett sant mästerverk

Tony Scott som gjorde klassikern Top Gun regisserar en originell och sanslöst underhållande aktion film med manus av Quentin Tarantino.

Filmen myllrar av klassiska skådespelare. Varenda biroll spelas av skådespelare som blev stjärnor eller varit världsstjärnor.

Huvudrollen spelas av Christian Slater som var en av mina favoriter men han blev aldrig en riktig stjärna. Han gjorde en bortglömd dramafilm Bed of roses med en annan filmstjärna på sin tid, Mary Stuart Masterson (Stekta gröna tomater). Slaters syster var även filmstjärna som Supergirl . Hon spelade även huvudrollen i succen  med Michael J Fox.  Slater har en lågmäld spelstil som ändå fyller hela bioduken då han är i bild.

Slaters kvinnliga motspelerska Patricia Arquette slog igenom i TVsuccen Medium. Hon hade en syster Rosanna som slog igenom före henne och fick sitt livs roll i Luc Bessons ”Det stora blå”. Patricia spelade även en av huvudrollerna i David Lynch ”Mullholland drive” mot skurken.

Slater träffas en annan av mina favoriter Gary Oldman som spelar Hallick. Slater Skjuter Oldman och får maffian efter sig

Slaters far spelas av den legendariska filmstjärnan Dennis Hopper som vanligtvis brukar spela psykopaten men  den här gången spelar han en pensionerad polis som jobbar som nattvakt. Han verkar ha levt ett hårt liv då han bor i en husvagn och har  uppfostrat sin son själv .


Hoppers höjdpunkt i filmen är en dialog med en siciliansk maffiatorped. Maffiatorpeden spelas av en annan legendarisk skådespelare, Christopher Walken, som slog igenom i Michael Ciminos klassiker ”Deerhunter. Walken gör även en fantastisk roll som forskare i Douglas Trumbolls sci fi thriller Brainstorm som han producerade för de pengar han tjänade på sina banbrytande effekter i Ridley Scotts Bladerunner . Ridley Scott är Tony Scotts bror och har gjort flera mästerverk som Alien, Bladerunner och Gladiator.

Det är ett fantastiskt samspel mellan Hopper och Walken. Två genier som pratar med varandra. Lika kul som mellan Gene Hackman och Dustin Hoffman i I Jury och mellan Robert de Niro och Joe Pesci i The irishman.

När paret flyr til Los Angeles träffar Slater en av sina barndomsvänner som delar lägenhet med den som har den minsta birollen, Brad Pitt men som är den största stjärnan idag.  Brad Pitt  tar  emot en Oscar för bästa manliga biroll på den senaste Oscarsgalan för sin medverkan i Quentin Tarantinos senaste film ”Once upon a time in Hollywood”. En av de absolut bästa filmerna med Brad Pitt är ”Benjamin Buttons fantastiska liv” där han spelar en man som börjar som 100 åring och slutar som spädbarn. Hans liv går baklänges.

James Gandolfini Maffiabossen Tony Soprano

När Slater åker för att handla lunch så passar James Gandolfini     på att hälsa på Brad Pitt .Får adressen till Slaters hotell och möter Arquette i hennes hotellrum. Här blommar Tarantino ut och han skapar en makalös våldsorgie som är elegant koreograferad. Gandolfini sitter och berättar hur han blev mördare medan Arquette ligger blodig på golvet. Det är ett makabert och oerhört spännande möte mellan dessa två dysfunktionella personer. Arquette använder de flesta bruksföremål i hotellrummet på ett väldigt innovativt sätt. Tarantino visar för första gången sin fascination för eld. Något han   får chansen att slipa till  i ”Inglorious Bastards”, som får sin fulländning i ”Once upon a time in Hollywood”

Den sista kändisen kommer i slutet av filmen. Christopher Penn som spelar en av poliskommissarierna som skall sätta dit hela gänget.

Penns bror är filmstjärnan Sean Penn som är en av 9 skådespelare som vunnit två Oscar för bästa manliga huvudroll i filmerna Mystic River och Milk. Sean Penn  har varit gift med både Madonna och Charlize Theron.

Christopher Penns liv slutade olyckligt.  Han dog i LA av hjärtproblem då han under en längre tid använt flera olika droger. Han blev bara 40 år.

Sist men inte minst så är det Hans Zimmer som gör filmmusiken . Han har gjort musiken till flera klassiker Gladiator, Inception och Batman filmerna. Han fick även en Oscar för musiken till Lejonkungen.

Ett sant mästerverk som inte har en död sekund. Med manus ,regi och skådespeleri av det bästa som Hollywood kan leverera.
Jag tror personligen att Tarantino till en stor del, ser sig själv i Clarence Worley. En outsider som jobbar i en comic book store och ser upp till starka kvinnor med egen personlighet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Malmö har blivit Sveriges spelhubb

Malmö kan titulera sig med flera namn. Staden kan slå sig för bröstet som fotbollsstad, matstad och numer spelstad. Malmö har på kort tid blivit...

Bästa strandmackan

Här är min favoritare när jag skall gå på stranden och vill ha med något gott till lunch. En advokado, en tomat, svartpeppar och...

En dag i Rom

Vaknar 7.00 . Promenerar nerför Spagna, strosar ner för Via Condotti. Solen är redan uppe och värmer skönt. Himlen är knallblå och jag känner...

Om du blir sjuk inför en resa och behöver avboka

Nu för tiden när vi mer och mer snickrar ihop vår egen resa så blir det svårare att avboka den. OM du har bokat...

Packa som ett proffs och håll stilen på resan

Trots att du inte är hemma, utan full tillgång till din garderob och klädvård, finns det inga ursäkter för att inte vara välklädd när...