Osynlige mannnen är en ruggigt spännande skräckfilm

”The Invisible Man” är baserad på  en science fiction-roman som skrevs av H.G. Wells år 1897 och fick den svenska titeln ”Den osynlige mannen”.

Boken har filmatiserats flera gånger där bioversionen från 1933, Tv serien med David McCallum  från 1975 och Paul Verhoevens  ( Robocop, Total Recall och Basic Instinct)  ”Hollow Man” 2000 från  med Kevin Bacon i huvudrollen.

Den aktuella Invisible Man regisseras av  skräckregissören Leigh Whannell som  bland gjort Saw . Han har det rätta handlaget för att få oss att hoppa till i biomörkret.

Även om filmen heter den osynlige mannen så är det Elisabeth Moss som spelar  den osynlige mannens flickvän Cecilia Kass som har huvudrollen. Hon går från att ha total kontroll, till att helt falla sönder, till att lyfta sig själv i håret och återfå kontrollen över sitt liv. Den Aktuella versionen har vissa likheter med Dr Jekyll& Mr Hyde, då The invisable man också är en brilljant forskare som har två sidor. Han är ett geni inom optisk teknik men också som hans sambo säger en narcissistisk sociopat. Oliver Jackson-Cohen spelar uppfinnaren Adrian Griffin där hans dräkt som gör honom osynlig kan ses som en metafor för det kontrollbehov som vissa personer har.

Filmens styrka är att den har flera lager och borde därför tilltala en stor publik. Den behandlar psykisk ohälsa, våld i nära relationer och en total maktlöshet inför att bli betrodd bland folk man anförtror sig för. Filmen balanserar också skickligt mellan science fiction och verklighet. Det är  imponerande att dräkten och dess bärare har en sekundär roll i filmen . Lite som Psycho där man aldrig får se mamma som mördar folk utan bara dess skugga. 

En nyckelreplik i filmen lyder Förvånad ?  Trots att jag sett så många skräckfilmer så blev jag förvånad över hur rädd jag faktiskt blev.

Regi:

Leigh Whannell
Skådespelare:
Elisabeth Moss,
Aldis Hodge,
Storm Reid,
Harriet Dyer,
Oliver Jackson-Cohen
Originaltitel:
The Invisible Man
Originalspråk:
Engelska
Premiär:
28 feb 2020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Linschips med 40 % mindre fett vår favorit

Linschips säljs i en lite mindre påse och har 40 % mindre fett än vanliga chips. Två bra argument för att utnämna linschips till...

Monster Gold ett riktigt monster

"Enligt den antika grekiska legenden gav ambrosias nektar odödlighet till alla som drack av den. Tyvärr är 'gudens frukt' endast en myt, men monster  inspirerades...

Besök renoverade Colloseum med Svensk guide

När jag besökte Rom för första gången 1988, så var Collosseum en ruin och det var gratis att gå in och titta på den...

The Irishman -Ny storfilm från Martin Scorsese

Martin Scorsese har gjort en ny Maffia film värd namnet. Många kan tycka att 3,5 timmar är mycket men är du ett hängivet Scorsese...