Besök renoverade Colloseum med Svensk guide

När jag besökte Rom för första gången 1988, så var Collosseum en ruin och det var gratis att gå in och titta på den då det var mest ett skelett. Utsidan såg majestätisk och pampig ut men insidan var en sorglig syn.
Men 2012 skänkte den Italienska miljardären Diego Della Valle som står bakom det populära skomärket ”Tods” 30 miljoner dollar till en renovering av Collosseum.
Nu sex år senare har Colloseum fått tillbaka mycket av sin forna glans tack vare renoveringen. Det hetaste just nu bland historieintresserade och Italienälskare är att gå in Gladiator ingången. Den är på baksidan av byggnaden och det är enbart certifierade resebyråer som har den möjligheten. I Rom finns det en resebyrå som drivs av Johanna Wamfors och hon har en svensktalande guide. Jag tog därför kontakt med Johanna via hennes sight wonderrome.com och bokade en guidetur. De flesta guideturer börjar tidigt på morgonen då det blir olidligt hett vid lunchtid då solen står i zenit. Pigga och glada mötte vi i gruppen vår Guide Sofia kl 0900. Nu var det dags, efter att vi hade gått igenom säkerhetskontrollen så fick vi gå in på arean. Det var en mäktig känsla att få träda in samma väg som den tidens kampsportare.
Sofia berättade att ett Gladiatorspel kostade i dagens penningvärde 650.000 att anordna. Gladiatorn som var den tidens MMA boxare tjänade 150.000 per spel. Vi fick se Colloseum ur tre vinklar, från arenan, från läktaren där överklassen hade vip platser och högre upp där inbjudna medborgare satt. För att få en översikt över hur stort centrala Rom var på Romarikets storhetstid så fick vi även se Cirkus Maximus, där gladiatorerna hade hästkapplöpningar. Vi besökte även Forum Romanum där dåtidens senat var belägen och mycket av handeln förekom och Pallatinen (en av Roms sju kullar som är vi fått ordet palats ifrån.) Sofia visade oss även en utsiktsplats där vi kunde se vad som gör Roms så unikt.

Vi kunde från vänster till höger se byggnader från före kristus fram till mitten av1950 talet, vilket är unikt för en stad.Det var även två detaljer som gjorde utflykten extra personlig och det var när vi fick smaka på en vildvuxen ört som fanns vid Pallatinen. Den smakade som citron och lakrits och visade sig vara fänkål.
Vi fick även se en vacker blomma som växte i en mur och genom asfalten något som visade sig vara kapris. Vi ställde många frågor till Sofia i gruppen och hon svarade på allt från matvanor och seder och bruk under romarrikets storhetstid. Under tre timmar fick jag reda på massor av saker som jag inte kände till innan. Visst finns det guideböcker och google men att gå på en guidning är ändå allra roligast. Kom ihåg att ta på dig bekväma skor ,en liter vatten och en banan.

länk till Colloseumutflykten >>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Vi testar Pepsi Max Mango

Mango är fantastiskt gott i smoothie och att blanda med mango chutney.Eller att äta färsk med glass eller använda i en gräddtårta. Att blanda den...

Benjamin vann årets manliga rockbjörn. Blir hyllad av Bianca och Pernilla

Benjamin Ingrosso fick en lysande start på 2018. Han vann Melodifestivalen med ”Dance you off” och kammade hem en hedersam sjundeplats i Eurovision song...

Reklamfilmer kändisar gjorde innan de blev kända

Alla kända filmstjärnor har alla fått börja med reklamfilm. Här är några favoriter med nu världsberömda skådisar.  

Café Norden fortfarande värt sitt pris

I hjärtat av København ligger det berömda Café Norden med utsikt  över Amagertorv. Café  Norden har valt rätt strategi, istället för att tumma på kvaliteten...

Glassprovning: Häagen-Dazs-Hazelnut Crunch

Häagen-Dazs vårnyhet är Hazelnut Crunch ! Häagen-Dazs styrka är att de lyckas kombinera glassen med olika "toppings" men ändå behålla den rena glasssmaken. Vissa glasstillverkare öser...