Wiehe och Edda pratar om vikten av att prata Skånska inför Wiehes musikal

Hur känns det nu inför Premiären ? 
Jag känner mig lite tryggare, lite säkrare, lite starkare och lite vackrare för varje dag som går. För varje timme så känner jag att jag blommar ut börjar Wiehe.

Vad är det för skillnad på en symfoniorkester jämför med ett eget band
Mitt eget band som nu är icke existerande och när det existerade så var det lite mindre.  et behöver ju inte nödvändigtvis vara så att det är bättre för att det är 70 personer spelar än när det är 4 personer som spelar. Utan det beror ju på hur det spelas och vem som håller i tåtarna. Det kan även vara en lika stor upplevelse att ha en enkel sångare manlig eller kvinnlig på scen. Men nu har vi ju den här förnämliga dirigenten Marita Strindlund, som håller ihop det väldigt bra, det betyder väldigt mycket för oss berättar Wiehe för veckotidningen.
Det känns väldigt roligt att spela med Malmö Symfoniorkester, men jag har lika kul när jag spelar med ett stort band eller ett litet band eller en symfoniorkester, det ger olika upplevelser.
Edda Magnason fyller i :  Enda skillnaden är att man kan inte ändra saker i stunden som man är van vid, det är mer planerat av en dirigent . Precis infikar Wiehe , de spelar som det står i noterna.

Du kom in i arbetet igår Edda ,  hur mycket har du förberett , jag såg när du sjöng Titanic på Malmö näringslivsgala och den verkade sitta .
Jo jag hade precis lärt mig texten, men det är så mycket mer, det är inte bara att lära in den mekaniskt. Jag känner själv att när jag kommer in i huset och lever så mycket som man gör med föreställningen så bottnar musiken så mycket mer. Ja man bygger något tillsammans menar Wiehe. Jo det är en stor skillnad när man kommer in i bubblan med sina kolleger tillägger Edda . Då när man kommer hit till Malmö Live  får man vara förberedd och kunna sina texter men det händer jättemycket när man är på scengolvet allihopa. Det är en process tycker Wiehe, man upptäcker saker som man inte upptäckt innan när man gör det med andra, det är häftigt, ”oj vad det så låten var ”
– Det infinner sig även en varm känsla när man skall göra sin entre tillägger Edda och Wiehe nickar. Jag älskar den känslan att vara tillsammans, det blir en sådan kollektiv känsla som kan göra en både nervös och trygg.

Är det första gången som du sjunger på skånska på scen Edda ?
Ja det är det faktiskt så här på äldre dar. När jag var riktigt ung för 20 år sedan så sjöng jag lite med Emil Jensen och han sjunger på skånska så då fick jag göra det med, men jag har aldrig sjungit några sololåtar. Jag har också sjungit lite med familjen, den här technokillen från Hässleholm. Men det är faktiskt första gången nu i mitt vuxna liv som jag sjunger på skånska. Det känns bra tycker jag säger Wiehe. Det känns jättebra, det är spännande och det är svårt och det är skitkul när man känner att det bottnar säger Edda.

Varför valde du att sjunga på skånska Wiehe ?
Jag började faktiskt sjunga på någon uppländsk dialekt, de första fyra hola badola skivorna var på uppsvenska. Men sedan gjorde vi en musikteaterföreställning där sjöng vi på skånska så sedan kändes det lite tillgjort att sjunga på uppländska. Så det är inte förrän på fjärde plattan som vi sjunger på skånska, och sedan har ingenting kunnat få mig att ändra det. Min inställning är att vi talar alla dialekt och när det är viktiga saker som vi vill säga till varandra så börjat vi inte plötsligt prata stockholmska, engelska eller dansk, utan ”du benke det är daj ja vill hau.” Det gäller  även värmländska och småländska och vad fan som helst. Skånskan tycker jag ligger närmast och kan man lyssna på folk som sjunger på engelska så kan man väl lyssna på folk som sjunger på skånska.
I mitt fall har det varit lite grann så att jag har lyssnat så mycket på musik på engelska och engelska är lite som ett inget språk för oss. Du pratar med andra du inte känner och är inte dig själv . Eller då du är ute och reser i världen och är fri , då snackar man engelska med folk och det ger mig en frihet i min tanke då jag går ifrån mitt diskbänks realistiska jag.
Det tar flera år att komma in ett annat språks värld. Jag har gjort Brecht nu på tyska och det hade varit jättesvårt att göra det på svenska avslöjar Edda. Jag tycker språk är jättesvårt fortsätter Edda, jag tycker att det är som en hel färg. Jag måste ändra tonspråket lite.jag har försökt direkt översätta låtar på engelska till svenska och det låter jätteilla, det låter mycket bättre på engelska.
Näha säger då Wiehe. Där hade jag kunna fixa en översättning åt dig . Ja du översätter ju mycket säger Edda och tittar på Wiehe.
Ja, har du hört mina Dylan, Tom Waits eller Leonard Cohen översättningar säger Wiehe med ett leende. Det är bara att ringa så kommer jag med stetoskopet och doktorsväskan.

Nu när ryssvintern kommer med en käftsmäll vad är bästa tipset för att hålla sig på benen, när man har 11 föreställningar framför sig ?
Det är ett risktagande som man lever konstant med, ett dödshot som artist anser Edda oxh Wiehe håller med. Har man sedan småbarn är det ännu värre.

Vad du för förhållande till Edda  Wiehe ? Vi är bara vänner säger han med glimten i ögat.

Jag vänder mig till Edda.
-Jag har alltid känt till Mikael Wiehe som känd artist, då alla känner ju till Wiehe. Sedan som vuxen har jag umgåtts i kretsar där han varit med och på så sätt blivit bekant med honom. Jag har till och med varit förband till Wiehe en gång på Palladium på gågatan i Malmö.
Wiehe har även varit nyfiken och går mycket på konserter och kollar på nya band och han har då även varit och sett på mig när jag har uppträtt.
Ja jag har gått Eddas konserter för att jag gillar det hon gör säger Wiehe bestämt. Det är det som jag tycker är skönt med Malmö, folk har sett mig tusen gånger så det är inget konstigt med det. Bullen finns kvar och de har öl och när jag är törstig då jag dit och tar en öl säger han glatt och Edda håller med. Malmö är en bra stad att bo i.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

The Irishman -Ny storfilm från Martin Scorsese

Martin Scorsese har gjort en ny Maffia film värd namnet. Många kan tycka att 3,5 timmar är mycket men är du ett hängivet Scorsese...

Sjöjungfrun Athiraa kan vara under vattnet i 3 min

Vad var det som gjorde att du blev Sjöjungfru ? Jag föddes 1989 och det var samma år som Disney´s  Den lilla sjöjungfrun fick premiär....

Peter Beier har Köpenhamns bästa glass.

Peter Beier som ligger mitt över Tivoli har sanslöst god glass. de har smaker som bara danskarna kan komma på, med lika mycket godis ...

Blade Runner 2049 – förväntas dra in mer än orginalet

Han Solo. Indiana Jones. Dr Richard Kimble. Presidenten. Jack Ryan. Harrison Ford har skildrat flera av de mest minnesvärda karaktärerna i filmhistorien och i några...

Mike Arvblom pizzavärldsmästare på Falsterbo Pizzeria , har gjort restaurang av ett hål i väggen

Mike Arvblom köpte Falsterbo Pizzeria för 2 år sedan då det var ett hål i väggen. Det var ett  avhämtningsställe för pizza Nu 2 år senare...