Fördelarna med att gråta

Vissa har lätt till tårar medan andra alltid håller ögonen torra – nu visar en ny studie att det tidigare dock är att föredra, i alla fall ur ett hälsoperspektiv.

En studie som undersökt nästintill 200 personer har nu gjort en intressant upptäckt – närmare bestämt vilken funktion tårar kan fylla.

Mätte hjärtslag och hormonnivåer

Studien, som utfördes på University of Queensland, lät först deltagarna se ett sorgligt eller neutralt klipp. Efter det fick de sänka ner händerna i iskallt vatten.

Samtidigt som deltagarna gjorde dessa saker mättes både deras hjärtslag och andning. Även saliv-tester togs för att kontrollera hormonnivåer. Och det var här som det framkom en intressant detalj.

Fördel för de som grät

Samtliga av deltagarnas hjärtslag och andning ökade under testerna –  men de som grät lyckades självmant sänka hjärtslag och andning, i alla fall efter de sorgliga klippen.

Det här innebär att tårar kan fylla en viktig funktion i att lugna ner sig själv.

Det var dock ingen skillnad mellan gråtarna och icke-gråtarna i hur de reagerade på isvattnet.

Kan skilja sig ifrån verklig situation

Det här resultatet visar att det kan finnas vissa fördelar med att ha lätt till gråt. Forskarna betonar dock att det inte går att veta om resultatet skulle vara detsamma i en ”riktigt” situation som i en iscensatt. Det kan också vara skillnad på om man gråter ensam eller i grupp, skriver DailyMail.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Hög klass på maten hos Mike Arvblom i Falsterbo

Mike Arvblom drev tidigare New York Pizza med sin far och bror på Hyregatan på Gamla Väster. De hade även en butik vid gamla...

Sober miljö på Bjerreds havskrog

Längst ut på den långa bryggan i Bjerred ligger Bjerreds havskrog. Jag är väldigt imponerad att man har kunna bygga en sådan flott restaurang...

Sicario-Soldado är mycket action för pengarna

Första kyssen och första linan går aldrig att upprepa. Därför jämför jag inte uppföljare på samma sätt som föräldrar inte jämför barn. Sicario 2 är...

Gör hemmagjord marsipan

Att göra egen marsipan var snabbare  än jag trodde. Du mal 200 gram mandel utan skal med 2 del socker >> Sedan tillsätter du en...

VTM.NU eller VECKOTIDNINGEN.NU ÄR VECKOTIDNINGENS NYA NAMN tillsvidare pgr av tekniska problem

VECKOTIDNINGEN.SE HAR TEKNISKA PROBLEM . VI FÖRSÖKER ORDNA DET SÅ FORT SOM MÖJLIGT