En veckas semester i inspirerande Italien till Charterpris

Om jag fick önska två länder där jag var född så skulle jag välja Italien och USA. Två motpoler som har allt. I Italien föddes den moderna civilisationen och romarna styrde över hela världen. I Italien är de intellektuella och modeskaparna fundamentet i den Italienska kulturen. Alla vet vem Prada, Armani och Gucci är.
Mina favoriter är Zegna och Cornelliani. Italienarna har världens bästa kaffe och glass. De har även uppfunnit fattiga studenters favoritmat: pasta. För att inte tala om svenskarnas fredagsmys nummer 1 : Pizza. Efter 35 år i Italien så är mina favoriter : Carpaccio, Osso Bucco och Tiramisu. Till det dricker jag Aperol. Middagen avslutas med capuccino och limoncello.

Av något anledning som jag inte begriper så har Resebyråerna slutat med charterresor till Italien.

Då är det ju tur att Veckotidningen kan snickra ihop en semestervecka  till Italien som inte kostar mer än en vecka till Mallis. Häng med !!

Jag flyger till Rom med  Ryan Air för 350 kr och tillbaka till Köpenhamn med Norwegian för 700 då de flyger från Pisa som ligger i närheten av Via Reggio.  Flyg aldrig från Billund även om det kostar 250 kr retur. (Ryan Air flyger t.ex från Billund för 400 kr retur till Florens men det kostar 1400 kr  att åka tåg till Billund och tar 8 timmar tur/retur.)
Här kommer min favoritvecka . Blå text är länkar till videos med nyttig  information.

DAG 1

DU LANDAR I ROM

Det finns två flygplatser i Rom så var noga med att du tar rätt  flygbuss till Ciampino när du skall åka hem.  biljetten kostar 6 Euro och tar dig till Roms Centralstation (Termini).  Du köper kontant av en försäljare utanför bussen vid Termini .Då kan du köpa till den buss som har minst väntetid.

Du är  nu äntligen framme i Rom

Om du kommer till Rom när det är högsäsong 15maj-15 aug så är det massor med personer i tunnelbanan och det kan ta upp till 90 min att ta dig till Spanska Trappan. Det är 30 grader varmt och efter flygresan och flygbussen är i alla fall jag  ganska mör och vill snabbt till hotellet för att ta en dusch.

När du går av flygbussen går du rakt fram till Via Volturno. Hotell Cressi ligger på nummer  27 på vänster sida. Det är ingen stor skylt då det är en väl bevarad hemlighet bland oss som vill bo så nära flygbussen för 400.

Så mitt förslag är att checka in på Hotell Cressi 

(Video från rummet ) som ligger 10 minuters promenad från flygbussen. Där finns även en väldigt bra pizzeria. När du vaknar på morgonen i Termini området så är du utvilad och kan börja din semester i Rom. 

Vi checkar ut från Cressi

Det vimlar av turistfällor  i Termini-området pgr av närheten till flygbussen och tågstationen. De flesta turister vill köpa med sig något att äta och dricka på flygbussen eller tåget. Det är dock förbjudet att äta eller dricka något annat än vatten, då busschauffören vill inte använda sina pauser till att städa efter slarviga turister. ”No Manga”, skriker han ut i bussen, Ni får inte äta.

Då vi befinner oss i Italien är italienarna inte rädda för konflikter så om du ändå börjar äta så kommer du att bli avslängd från bussen. I Sverige har vi 1000 regler men ingen pondus. I Italien säger man till en gång sedan smäller det. Här kommer den största fördelen med att flyga med Ryan Air. Du har en jätteliten resväska så den är inte i vägen då du utforskar området kring kyrkan som blivit ett inneområde med restauranger och små butiker.

Min favoritbar där jag alltid äter min frukost i Termini området ligger vid den ståtliga kyrkan, ”Santa Maria Maggiore”. Du hittar den genom att gå bort till huvudingången till tågstationen. Där går du in på gatan över vägen och fortsätter rakt fram till du ser en jättekyrka. Precis innan du kommer fram till kyrkan finns det en bar på höger sida. Där äter jag Termini områdets godaste frukost. Här finns även en matbutik som är öppen 7-24. Där kan du köpa vatten och läsk utan turist påslag. En liter vatten kostar i matbutik 3 kronor medan en 33 cl vatten kostar 30 kronor i en turistbutik. Då Termini är ganska nedgånget och inte drar så mycket turister så kan du handla drycker till halva priset.

 

VÄNTA MED ATT CHECKA IN på hotellet

Jag trodde att om jag åker till Spagna klockan 7.30 på morgonen så borde det vara mindre trängsel. Det var tvärtom ! Alla går upp med tuppen för att vara så tidigt som möjligt vid Vatikanen eller Colluseum ! INGEN sover på sin semester, utan du sitter uppe till sent i den ljumma Rom natten och dricker Aperolspritzer men sitter ändå vid frukostbordet klockan 7. Incheckningstiden på ditt hotell vid Spanska Trappan är kl 14.00, så jag brukar strosa runt i kvarteren runt kyrkan och äta lunch på en av Roms äldsta familjerestauranger, ”Santi”. Pappa Santi är över 80 år och hela familjen är involverad i restaurangen.

Mr Santi och Mr Strinder

2018 kostar fortfarande en 3 rätters meny bara 100 kr . Om du som jag inte gillar kött utan vill ha fiskmenyn så kostar den med svärdfisk istället för snitsel 150 kr, och då ingår även en hel liter vatten. Jag gillar Santis Tiramisu för 4 euro, så jag brukar beställa det extra och skippa citronsorbén.

SPAGNA – FONTANA DI TREVI -COLLUSEUM

Nu är jag utvilad efter en god natts sömn, mätt och belåten efter en klassisk frukost och en underbar lunch. Äntligen dags att kasta mig in i turisthavet i Roms hjärta. 

Från Santi går du ner för gatan mot kyrkan svänger höger, sedan vänster  och går rakt uppför gatan till du ser Termini till höger. Där följer du skyltarna till Metro. Du skall ta linje A mot Battistini, tredje hållplatsen är Spagna. Det tar sanslöst lång tid att hitta till Battistini mot Spagna när du kommer ner i Tunnelbanan. När du sedan hoppar av är det 1 km i tunneln innan du kommer fram till Spanska Trappan. Då vi bor ovanför  spanska trappan så tar vi hissen upp till gatan
. Tidigare när jag var en pigg yngling på 25 år så har jag varit så upprymd av att jag äntligen är i hjärtat av Rom att jag sprungit upp för trappan med resväskan och ställt mig och kikat ner för Via Condotti och tänkt snart blir det glass på Giolitti. Nu 35 år senare är jag mer luttrad och mer bekväm så nu tar jag hissen upp till gatan och kastar ett öga på trappan i ögonvrån   innan jag fortsätter mot hotellet. 

Buss och Cykel

Jag rekommenderar starkt att köpa en 24 timmars biljett för 7 euro på tunnelbanan, då det kan vara kö vid biljett-automaterna och det blir troligtvis även dyrare att köpa flera enkla för 1.80. Även om du kan gå till alla kända byggnader så kan det vara skönt att vila fötterna på tunnelbanan hem.
Rom har även börjat med hyrcyklar som finns i Malmö. Det är väldigt smidigt att kunna cykla överallt men är det första gången du är i Rom så rekommenderar jag ändå att gå då slipper du  att hitta järnstolpar att kedja fast cykeln i. Dessutom är det ganska farligt att cykla i Rom då det verkar som det är fri hastighet i Rom.
Jag rekommenderar istället att hyra cykel som en attraktion i sig, att uppleva monumenten från cykel är väldigt kul. Du cyklar nerför Via del Corso mot Viktor Emanuel monumentet, (Den italienska regissören Tournatore börjar sin världsberömda film ”Cinema Paradiso” med att Toto kör nerför Via Del Corso på natten).Du kan cykla vänster till Colluseum eller höger till Bocca della Verita.

SOM DAG OCH NATT

Rom är spännande på så sätt, att den har två skepnader. På morgonen är det stilla och hektiskt. Luften är fortfarande sval och guiderna spänner sina muskler. Dagen går i en rasande fart då du blir fullproppad med intressant och spännande information. På Kvällen blir det åter svalare och lugnare. Spektakulära belysningar ger monumenten ett magiskt utseende.

Andra dag i Rom

Vi går upp senast 7.30 då morgonstund har guld i mun. Vi börjar med frukost i deras lilla mysiga frukosthörna.Staden håller på att vakna.

Utsikt från hotellmatsalen
Omelett är det nyttigaste du kan äta på morgonen så att du kan trycka i  dig en jättekaka vid 10 tiden på Giolitti

Först promenerar jag ner till Kung Victor Emanuel platsen. Den ligger i slutet av den berömda shoppinggatan, Via del Corso. 

Sedan blir det fika på Gioltti 

Efter en stärkande kopp cappuccio och en kaloribomb kan Du gå tillbaka till Victor Emanuel och därifrån vänster till Colluseum eller höger till Bocca della Verita.

Efter ett par hektiska dagar i Rom så är det dags att åka till Toscana och Florens som tack vare den inflytelserika familjen Medici, har en av de största konstskatterna i världen.

Läs mer >>

Hotellen vi skall bo på under vår semester -Klicka på länken>>

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Divine chokladen utan palmolja som ägs av odlarna får högt betyg

Vi har provat Divine Mörk choklad med apelsin och ingefära. Divines mörka choklad har en kakaohalt på 70 %. Apelsin smaken får man genom att...

Växlingsfirman bluffar då det är billigare att betala med kort utomlands än att växla

Det är DYRARE att växla pengar i Sverige . Det är BILLIGARE att betala med kort och det är kostnadsfritt att ta ut pengar i...

Lilla Kafferosteriet ett perfekt fredagsmys

Lilla Kafferosteriet bevisar att hög kvalitet klarar sig även i motvind och under svåra tider. Testpatrullen beställde in cappuccino samt deras eget kaffe från Indonesien....

Tre sevärda upplevelser i Köpenhamn

Köpenhamn, Danmarks huvudstad, bjuder på oändligt många sevärdheter och upplevelser. Oavsett om du är på dagstur över dagen, eller stannar för en helg, finns...

China Snack ny lunch favorit ett stenkast från gågatan

Du står vid Filmstaden och går mot Telia butiken. Går över gågatan mot kulturkrogen Bullen. Mitt emot Bullen ligger pressbyrån. Om du svänger vänster...