Därför ska vinterkläderna av under bilresan

Det kan låta både jobbigt och kallt att ta av barnens vinterkläder inför bilresan.

Men krocktester visar att tjocka kläder kan göra att bilbältet inte skyddar på bästa sätt. Trots att många föräldrar verkar känna till att vinterkläder försämrar bilbältets effektivitet slarvas det. Så mycket som varannan förälder knäpper bara ibland upp eller tar av tjocka vinterkläder och hela 15% lämnar alltid ytterkläderna på, visar en undersökning från Volvia Försäkringar.
– Att knäppa upp de varmaste ytterkläderna för att sätta sig i en kall bil kanske låter märkligt när temperaturen börjar krypa nedåt.
Men med tjocka kläder mellan bälte och kropp, ökar risken för att bältet hamnar fel markant. Det går att sitta säkert med jackan på, men då måste den knäppas upp och bältet dras under jackan. Om barnet har overall löser man det enkelt genom att dra ner overallen till höften, säger Sofia Bergfors, marknadschef och barnsäkerhetsansvarig på Volvia.

Insikterna om att föräldrar slarvar med barnens vinterkläder är hämtade från Volvia Försäkringars årliga undersökning om barnsäkerhet i bil. Undersökningen visar att föräldrarna vet att det bästa för barnens säkerhet är att ta av tjocka kläder

– 82% av föräldrarna vars barn åker framåtvänt med vanligt bilbälte svarar att de tror att det bästa för säkerheten är att ta av vinterkläderna. Samtidigt slarvas det en del. Endast 16% svarar att de oftast tar av barnen vinterkläderna.
Nästan lika många, 15% av föräldrarna svarar att de aldrig knäpper upp eller tar av jackan innan barnen får bälte. Undersökningen visar också att 40% av föräldrarna med barn mellan 4-8 år ofta låter barnen spänna fast sig själva, men 82% kontrollerar alltid eller oftast hur bältet sitter.

Föräldrar till äldre barn, 8-11 år, låter ännu oftare barnen spänna fast sig själva, 4 av 5 svarar att de gör det ofta. Anmärkningsvärt är att 39% av de med äldre barn bara ibland eller aldrig kontrollerar hur bältet sitter efter det att barnet spänt fast sig.
För att bilbältet ska göra mest nytta vid en häftig inbromsning eller krock är det viktigt att det sitter tajt mot kroppen. Om bältet sitter fel och det glider upp på magen istället för att sitta vid höften, kan det leda till skador på de inre organen vid en krock. Likaså är risken större att bältet glider ner över axeln när det sitter löst.

Barnet riskerar då att glida ur bältet vid en krock eller kraftig inbromsning.

Skulle det hända är risken större för skador på huvud och nacke.

– Undersökningen visar att även om många föräldrar tror att de vet vad som är bäst för barnens säkerhet, händer det att föräldrar låter barnen åka med tjocka kläder mellan kroppen och bältet. Vårt mål är förstås att alla som kör barn i bil ska veta vad som är säkrast och handla därefter, avslutar Sofia Bergfors.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Kalles Light firar 20 års jubileum med 50% mindre socker

Att tiden går fort bevisar Kalles Kaviar Lätt, som hette light när den introducerades 2001. Den innehåller 25 % mindre fett och 50 %...

Peter Beier har Köpenhamns bästa glass.

Peter Beier som ligger mitt över Tivoli har sanslöst god glass. de har smaker som bara danskarna kan komma på, med lika mycket godis ...

China Snack ny lunch favorit ett stenkast från gågatan

Du står vid Filmstaden och går mot Telia butiken. Går över gågatan mot kulturkrogen Bullen. Mitt emot Bullen ligger pressbyrån. Om du svänger vänster...

15 goda tips på vad man kan göra med potatis

15 goda tips på vad man kan göra med potatis Potatis är en himla bra råvara. Inte nog med att den är glutenfri, den är...

Nya stjärnskottet Josefin Söderqvist släpper debutsingeln “Nu från noll”

  Den 23-åriga artisten, låtskrivaren och producenten Josefin Söderqvist från Nynäshamn är uppvuxen med flera musiker och musikskapare i familjen. Den 26 augusti släpper Josefin sin...