Vanligt att tonåringar dricker alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 512 ungdomar mellan 14 och 17 år, har 9 av 10 (92 procent) svarat att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.

Samma fråga har ställts till föräldrar i en parallell undersökning*. I samband med höstlovet och halloween ökar risken för att ungdomar kommer i kontakt med, och dricker, alkohol. Undersökningen visar att ungdomar själva tror att det är mycket vanligt med alkohol på föräldrafria hemmafester medan endast 39 procent av föräldrarna uppger att de är oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester.

– Som förälder kan du alltid göra skillnad. Därför är det viktigt att du har en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria fester. I undersökningen har majoriteten av ungdomarna svarat att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända och att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar när barnen varit ute under kvällen. Att vara tydlig som förälder när det kommer till alkohol är något många ungdomar uppskattar och ett sätt att visa att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Ytterligare resultat från undersökningen bland ungdomar

96 procent svarar att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända. 9 av 10 (90 procent) uppger att det är bra att föräldrar har tydliga regler kring hur de ser på alkohol.

– Alkohol är en källa till oro för de flesta tonårsföräldrar, även om undersökningen visar att föräldrar kanske inte alltid vet att det dricks alkohol på föräldrafria fester. Är du osäker på vad du som förälder kan göra är ett tips att prata med andra föräldrar för att diskutera och utbyta erfarenheter. Eventuellt kan ni också sätta upp gemensamma regler för era tonåringar, säger Karin Hagman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Lomma Glassfabrik håller vad den lovar

Lomma är känd för sin fina sandstrand, nu också för sin goda glass Det som utmärker en fin glass är halten av socker. Lommaglass har...

The Commuter- En spännande thriller med Liam Neeson

Liam Neeson är en mångsidig skådespelare som har spelat huvudrollen i allt från gripande dramer som Schindlers list och romantiska dramer och på senaste...

Richard Hoberts nya film Kärleksbevis får premiär 14 oktober

Den 14 oktober är det svensk biopremiär för Richard Hoberts psykologiska thriller Kärleksbevis, som utspelar sig på Österlen. I huvudrollerna ses Rolf Lassgård, Livia Millhagen och Hedda Rehnberg. SE TRAILER HÄR! Thomas och Marie...

Vi tar höger vid Tivoli besöker Glyptoteket och Torvehallarna

Morgenmad i Dronningens by Jag börjar alltid dagen med att äta en frösnapper till frukost. Det är ungefär som en birkes men större och med...

En veckas semester i inspirerande Italien till Charterpris

Om jag fick önska två länder där jag var född så skulle jag välja Italien och USA. Två motpoler som har allt. I Italien...