Vanligt att tonåringar dricker alkohol på föräldrafria fester

I en undersökning* som IQ genomfört bland 512 ungdomar mellan 14 och 17 år, har 9 av 10 (92 procent) svarat att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester.

Samma fråga har ställts till föräldrar i en parallell undersökning*. I samband med höstlovet och halloween ökar risken för att ungdomar kommer i kontakt med, och dricker, alkohol. Undersökningen visar att ungdomar själva tror att det är mycket vanligt med alkohol på föräldrafria hemmafester medan endast 39 procent av föräldrarna uppger att de är oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på föräldrafria fester.

– Som förälder kan du alltid göra skillnad. Därför är det viktigt att du har en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria fester. I undersökningen har majoriteten av ungdomarna svarat att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända och att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar när barnen varit ute under kvällen. Att vara tydlig som förälder när det kommer till alkohol är något många ungdomar uppskattar och ett sätt att visa att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Ytterligare resultat från undersökningen bland ungdomar

96 procent svarar att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända. 9 av 10 (90 procent) uppger att det är bra att föräldrar har tydliga regler kring hur de ser på alkohol.

– Alkohol är en källa till oro för de flesta tonårsföräldrar, även om undersökningen visar att föräldrar kanske inte alltid vet att det dricks alkohol på föräldrafria fester. Är du osäker på vad du som förälder kan göra är ett tips att prata med andra föräldrar för att diskutera och utbyta erfarenheter. Eventuellt kan ni också sätta upp gemensamma regler för era tonåringar, säger Karin Hagman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

TEST: IPHONE 13 – BASMODELLEN SOM SÄTTER RIBBAN

MACWORLD.SE SOM ÄR SVERIGES LEDANDE MAGASINE NÄR DET GÄLLER MAC PRODUKTER HAR TESTAT DEN NYA IPHONE 13 OCH ÄR MYCKET NÖJDA . Med en kraftig...

Fartfyllt fredagsmys

  Få saker är dock lika heliga i den svenska kalendern som det inofficiella men ack så populära fredagsmyset. Enligt en gammal artikel från Aftonbladet myntades...

Google Chrome håller inte måttet när det gäller att spara lösenord

Spara inte lösenord i Goggle chrome eller på andra websidor . Skriv upp lösen orden på en lapp som INTE är digital !! Det har...

Il Bargello- Min favoritrestaurang i Florens

Här brukar jag äta en god trerätters middag när jag fyller år . Jag börjar med Bruschetta Sedan blir det Scottadito Di Angello /Grillade lammkotletter Som dessert...

Så viker du kavajen för resväskan

Ibland har man helt enkelt inte möjlighet att bära med sig en resegarderob, och måste helt sonika packa ner kavajen i väskan. Vilket, helt i...