8 tips för dig som är svartsjuk så hanterar du känslan

Att känna sig svartsjuk på en partner är aldrig roligt. Men är känslan befogad? Och hur ska du hantera din svartsjuka? Här kommer åtta tips.

 1. Tänk efter varför du är svartsjuk

  Har du någon anledning till att känna sig svartsjuk? Har din partner gjort något för att du inte ska lita på hen? Är det för att du inte befinner dig på samma ställe som din partner och därför inte vet vad hen gör eller vem hen pratar med? Att veta anledningen till varför man är svartsjuk är ett bra ställe att börja på. Då är det lättare att komma underfund med hur man kan få bort känslan.

 2. Är din svartsjuka rimlig?

  Försök se på situationen från ett utanför-perspektiv. Är det rimligt att du känner dig svartsjuk bara för att du såg din partner krama sin vän eller att din partner pratat väldigt länge med den där snygga personen på festen? Kanske inte. Kan du göra något för att lindra din svartsjuka? Kanske kan du gå fram till din partner och den där snygga personen och vara med i deras samtal.

 3. Kom ihåg: dina tankar är inte verkligheten

  Bara för att du tänker dig scenarion i huvudet där din partner är otrogen eller på något annat vis sviker dig betyder inte det att hen kommer göra det. Tankar är just tankar, och inte det som faktiskt händer. Försök lägga dina svartsjuk-känslor åt sidan när de inte behövs finnas hos dig.

 4. Blanda inte ihop din partner med någon annan

  Var ditt ex otrogen? Har någon av dina föräldrar varit otrogna? Slutade din bästis förhållande efter att hens partner varit otrogen? De personerna är inte din nuvarande partner. Bara för att ett ex varit otrogen betyder inte personen du har ett förhållande med efter det också kommer vara otrogen. Det är inte rättvist mot en partner att behandla hen som om att hen svikit dig bara för att ditt ex gjorde det. Ditt ex var ett asshole, din nuvarande partner kanske är världens bästa person.

 5. Acceptera att du är svartsjuk men agera inte på känslan

  Känn att du är svartsjuk, acceptera det och gå vidare. Bli inte arg eller sur i onödan. Om din partner inte gjort något fel utan att du bara känner dig svartsjuk för kanske ingen anledning alls är det ingen mening med att bete dig som om att hen gjort fel.

 6. Var okej med att det värsta scenariot händer

  Tänk dig ditt värsta scenario, till exempel att din partner är otrogen. Okej. Nu händer det. Hur skulle du agera? Är något du kan tänka dig att försöka förlåta och gå vidare efter? Är din partner jordens sämsta människa som inte förtjänar en andra chans? Att veta, eller i alla fall tänka sig, hur man skulle agera i den situationen kan ibland lätta känslan av svartsjuka eftersom man då har en plan för vad man gör om situationen uppstår.

 7. Du kan inte hindra något

  Att känna sig svartsjuk är skitjobbigt, vi vet. Men att hänga efter sin partner hela tiden eller be hens vänner ha uppsyn över hen om de är ute betyder inte att det kommer hindra att din partner är otrogen. Om din partner vill vara otrogen kommer hen vara det. Du kan inte stoppa det.

 8. Prata med din partner

  Sätt dig ner med din partner och berätta i vilka situationer du känner dig svartsjuk. Finns det något din partner kan göra för att hjälpa dig så att du inte ska känna dig svartsjuk? Kanske presentera dig för alla hens vänner så att du lär känna dem och förstå att de inte är något ”hot”? Kan hen inkludera dig mer i samtal om ni är på en fest? Kommunikation är, som ni vet, superviktigt i en relation och kan kanske hjälpa dig extra mycket i det här fallet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Siste Gentlemannen är en underhållande sorti av Robert Redford

Robert Redford omger sig med idel klassiska veteraner i sin avskedsföreställning. Sissy Spacek som började sin bana i en skräckfilm och sedan blev en tung...

Därför uppstår en Déjà-Vu

Du vet känslan när det helt plötsligt känns som att livet går i repris? Som att du befunnit dig i exakt den här situationen...

10 råd som många äldre var överens om

Karl Pillemer, professor i gereontologi vid Cornell University, frågade 1500 människor mellan 70 och 100 år vilka lärdomar av livet som de ville föra...

Coops raklödder är lika bra som Gillettes

Coop säljer sitt raklödder i gelform för 28 kr. Samma gelraklödder av Gillette kostar nästan dubbelt  så mycket 47 kr.  Jag märker faktiskt ingen skillnad...

Malmö har blivit Sveriges spelhubb

Malmö kan titulera sig med flera namn. Staden kan slå sig för bröstet som fotbollsstad, matstad och numer spelstad. Malmö har på kort tid blivit...