Vi tar höger vid Tivoli besöker Glyptoteket och Torvehallarna

Morgenmad i Dronningens by

Jag börjar alltid dagen med att äta en frösnapper till frukost. Det är ungefär som en birkes men större och med mer smör och socker 😉

Efter frukosten så går jag och tittar i roliga affärer. Ströget utviker jag , då där är bara turistfällor och stora kedjor som finns i Malmö. När du kommer ut från   huvudbanegården, kan du till höger om du vill gå till ströget, Glyptoteket och Nyhavn . OM du går till vänster på Gamle Kongeväg  så kommer du till en  del av Köpenhamn där det inte finns så många turister. Fler genuina restauranger, Det Ny Teater och vägen till Fredriksberg där det vimlar av museer och intressanta affärer.  Du kan även ta till vänster eller till höger då du står i början på ströget. Det finns vissa undantag på Ströget som La Glace och Peder Beyer choklad. De finns vid Jorcks passage. När du besökt dessa klassiker kan du gå genom Jorcks passage. Du kommer då ut på Kultorvet som är min favoritplats.

 I hjärtat av København ligger det berömda Café Norden med utsikt  över Amagertorv. Här brukar jag beställa in en cafe då jag behöver vila benen och titta på folklivet. 

 

 Ny Carlsbergs Glyptotek

Till höger om Tivoli ,på Dantes Plads  ligger ett av Köpenhamns största konstmuseer. De har inte bara tavlor av de stora mästarna, utan även en stor samling av romerska statyer och en imponerande egyptisk utställning med mumier och fynd från Faraos tid. På sommaren när det är fint väder är det öppet på terassen, där du har en fantastisk utsikt över Köpenhamn.

Det finns även ett mycket trevligt café, där de serverar en god cappucino och smarrig tiramisu. Museet är stängt på Måndagar och GRATIS på Tisdagar .

Royal Smushi café

klicka på bilden för caffet`s hemsida

De flesta känner till Royal Copenhagens  porslin men hur många vet att de även har ett utmärkt Café på Ströget innan Cafe Europa . Vi beställde en fantastisk skapelse som bestod av Kronhjortsbiff med kantarellcreme och tranbär. En fantastisk smakupplevelse.

 

Bar Liedkob

Baren är rena drömmen för den som gillar cocktailar – eller whisky för den delen. Tredje våningen är nämligen en renodlad whiskybar som har öppet fredag och lördag. Men nu är det mitt i veckan och vi nöjer oss med att slå oss ned i varsin bred fåtölj intill den öppna spisen vid huvudbaren på första våningen.

På 1800-talet inhyste byggnaden ett apotek och på platsen där elden nu sprakar så muntert brukade apotekaren koka medicin. En svag doft av pepparmint och eteriska oljor för faktiskt tankarna till just ett apotek, men vid närmare eftertanke kommer den nog från drinkarna som serveras tillsammans med myntakvistar och färsk frukt framme vid den långa bardisken. Fönstren som vetter ut mot innergården är högvalvade, lädermöblerna robusta, väggarna sluttar och atmosfären är mysig och varm. Fler tycker uppenbarligen som vi. Hela stället är fullknökat, trots att klockan börjar närma sig 23 en vanlig vardagskväll.

BAR LIDKOEB
Vesterbrogade 72 B

 

Om man tar sig tillbaka till Kongens Nytorv och svänger vänster kommer man till det klassiska turiststråket Nyhavn med sina uteserveringar, glassbarer och sightseeingbåtar. Vi svänger höger och tar oss djupare in i de gamla 1600-talskvarteren. Här känner vi ett omedelbart behov av att stanna till vid Beau Marché, en franskdoftande inomhusmarknad fylld av saker vi inte visste att vi behövde. Portmonnäer med påfågelmönster, guldfärgade prydnadssköldpaddor, udda porslin och prydnadskuddar. Plötsligt går det inte att leva utan något av allt detta!

»Vi är danskar, men har Frankrike i våra hjärtan«, skriver syskonen som startade butiken på sin hemsida.

Och det märks. Snett över den slitna bakgården med flagnande fasader ligger en liten bistro som tillhör butiken. Här strömmar fransk pianomusik och bossanova ur högtalarna, på hyllorna längs väggarna trängs de franska vinerna och på menyn står det »croque monsieur« och »salade chèvre chaud«. Inredningen går i murriga vinröda toner och på det stora hela känns det som att kliva in i en stor, varm och omhuldande famn. Det är gammalt, men ändå nytt – och det känns helt rätt. 

BEAU MARCHÉ
Ny Østergade 32

 

The Standard – Restaurang Almanak

Det finns många anledningar att styra kosan mot stadsdelen Gammelholm och The Standard när kvällen skymmer. Den funktionalistiska art déco-byggnaden ligger bara några minuters bilväg från Nobis hotel och skapades av den kungliga byggnadsinspektören Kristoffer Nyrop Varming år 1937. Tidigare hade den danska tullmyndigheten sin verksamhet här – i dag är den mint-gröna byggnaden en kulinarisk mötesplats. Restaurang Almanak ligger på bottenvåningen, med höga fönster som vetter ut mot kanalen, och har nischat in sig på modern dansk husmanskost.

Med det glittrande vattnet som fond, de ljusa träpanelerna och de fladdrande ljusen får man nästan lite sjöfartskänsla av att sitta här.

Stämningen är sofistikerad, samtalen vid borden låga. Köket är öppet och från våra platser ser vi hur kockarna med stor omsorg garnerar nyfångad kummel med hasselnötter, färska lingon och babyspenat.

Torvehallarna

Danskarna har rykte om sig att kunna njuta av det goda i livet – begreppet »hygge« har till och med gått på export på senare år och brukar förklaras som opretentiös, avslappnad samvaro med god mat och dryck. Allt det här kan man få på Torvehallerne. Den moderna saluhallen ligger  vid Israels Plads. Saluhallen är ett sammelsurium av handlare av allehanda godsaker. Här möter vi slaktaren, ostmannen, pizzabagaren, blomsterpigan – och så fiskhandlaren som frikostigt delar ut smakprov på laxbitar och färska marinerade räkor till förbipasserande.

– Det finns bara en sak som är bättre än lax. Semester!

Fiskhandlaren Bo skrattar högt och berättar om hur nattens fångst levererats från Kattegatts fiskare direkt in till hans butik. Fortfarande mätta efter frukosten nöjer vi oss med varsin färskpressad kaffe med bönor från Guatemala. Sedan fortsätter den kulinariska upptäcktsfärden bland ramslöksolja från Bornholm, italiensk glass, spansk serranoskinka och dignande smörrebröd.

TORVEHALLERNE
Frederiksborggade 21

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

ESCAMA-MALMÖS BÄSTA TAPAS

Bredvid Atmosfär ligger Malmös bästa Tapasrestaurang. Min favorit är lammracksen. Du kan även ta ett glas cava . Som dessert rekommenderar jag vaniljglassen med...

Emily Blunt min favoritskådespelerska

Första gången jag såg Emily Blunt var när hon spelade arbetskamrat till Ann Hathaway i Djävulen bär Prada 2006. Meryl Streep spelade en av huvudrollerna....

Så håller du vikten efter 40 genom att äta mindre

Mätt betyder gå upp i vikt. för 100 år sedan då 80 % av allt arbete var fysiskt så behövde vi äta rejält. Vi gick...

Mission Impossible 4 – Bästa Action Film sedan Mad Max Fury Road

Bästa Actionsfilm sedan Mad Max- fury road Mindre komedi och mer Action  gör detta till en av de bästa i serien. Bra att komikern Simon...

Vi testar Veganska ostbågar

Då Ostbågar har smak av ost och inte innehåller ost så är det inte så svårt att göra veganska. De har tagit bort skummjölks pulvret...