Whiskykyckling med klyftpotatis

 

En god kycklingrätt som är god och lätt att äta till vardag eller bjudmat.

Såsen uppskattas även av nykterister eftersom alkoholen försvinner under tillagningen.

4 port
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

Whiskysås
3 dl vispgrädde
1/2 dl whisky
1/2 dl kinesisk soja (Kikkoman)

Ugn 200°

Gör så här

1. Putsa och krydda kycklingfiléerna. Bryn kycklingen i smör.

2. Lägg kycklingen en smord ugnsform.

3. Sås: Blanda grädde, whisky och soja och häll över kycklingen.

4. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

Klyftpotatisen

1. Välj en fast potatissort. Några vanliga potatissorter som är fasta är bintje, asterix och folva.

2. Vill du få en krispigare och smakrikare potatis ska du behålla skalet på. Det räcker med att skrubba potatisen.

3. Skär potatisarna i ganska stora bitar. Använd en skärbräda och en stadig kniv. Använd en mindre kniv till att skära bort eventuella skador och mörka fläckar.

4. Skölj av potatisklyftorna innan de sätts in i ugnen. Då minskar risken att potatisen ska fastna i ugnsplåten eftersom vattnet tvättar bort stärkelsen. Ugnsplaceringen är bäst i mitten.

5. Häll olivolja på plåten/långpannan och örter som rosmarin och timjan över potatisklyftorna. Ströbröd gör dem extra krispiga. Vitlöksklyftor kan också få stekas med. Flingsalt och krossad svartpeppar är passande kryddor som ger god smak.

6. Välj en stor plåt/långpanna. Då kan alla potatisklyftorna ligga fritt och ha kontakt med plåtbottnen. Ligger de ovanpå varandra tillagas de ojämnt och riskerar att bli mosiga.

7. Komplettera gärna med morötter, rödbetor, palsternacka och svamp i ugnen. Det passar bra ihop med potatisen.

8.  Ifall du använder plåt ska du se till att den har höga kanter så att ingen vätska rinner ut.

9. Vänd potatisklyftorna med jämna mellanrum – minst två, tre gånger – under  tiden i ugnen. Detta för att få en jämn stekyta och för att potatisarna inte ska fastna. Använd en tång eller stekspade och gå försiktigt fram så att du inte skadar potatisarna.

10. Smaka på potatisen för att testa när den är klar. Eller använd en provsticka. Generellt gäller 250 grader i 20-40 minuter beroende på potatisklyftornas storlek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Vi tar höger vid Tivoli besöker Glyptoteket och Torvehallarna

Morgenmad i Dronningens by Jag börjar alltid dagen med att äta en frösnapper till frukost. Det är ungefär som en birkes men större och med...

Bästa sättet att värma mat i mikron -gör ett hål i mitten

Den stora guiden hur du bäst värmer rester Lagom till lunch är det många som ska värma upp rester. Oavsett om du värmer rester i ugn...

Svenska Sångerskan Elin Malmgren debuterar i Wallmans nya Dinnershow -VIVA

SÅNGERSKAN ELIN MALMGREN , ÄR 29 ÅR OCH KOMMER FRÅN  KARLSHAMN. Hon är utbildad i Stockholm, men har spenderat de senaste åren i Oslo. Hon...

Billig lunch i Köpenhamn finns 5 min från Ströget

En gång om året så åker kanske svenskarna till Köpenhamn Då blir det en sväng på Tivoli, några öl sedan  fram och tillbaka på Ströget....

Så håller du vikten efter 40 genom att äta mindre

Mätt betyder gå upp i vikt. för 100 år sedan då 80 % av allt arbete var fysiskt så behövde vi äta rejält. Vi gick...