Whiskykyckling med klyftpotatis

 

En god kycklingrätt som är god och lätt att äta till vardag eller bjudmat.

Såsen uppskattas även av nykterister eftersom alkoholen försvinner under tillagningen.

4 port
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

Whiskysås
3 dl vispgrädde
1/2 dl whisky
1/2 dl kinesisk soja (Kikkoman)

Ugn 200°

Gör så här

1. Putsa och krydda kycklingfiléerna. Bryn kycklingen i smör.

2. Lägg kycklingen en smord ugnsform.

3. Sås: Blanda grädde, whisky och soja och häll över kycklingen.

4. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

Klyftpotatisen

1. Välj en fast potatissort. Några vanliga potatissorter som är fasta är bintje, asterix och folva.

2. Vill du få en krispigare och smakrikare potatis ska du behålla skalet på. Det räcker med att skrubba potatisen.

3. Skär potatisarna i ganska stora bitar. Använd en skärbräda och en stadig kniv. Använd en mindre kniv till att skära bort eventuella skador och mörka fläckar.

4. Skölj av potatisklyftorna innan de sätts in i ugnen. Då minskar risken att potatisen ska fastna i ugnsplåten eftersom vattnet tvättar bort stärkelsen. Ugnsplaceringen är bäst i mitten.

5. Häll olivolja på plåten/långpannan och örter som rosmarin och timjan över potatisklyftorna. Ströbröd gör dem extra krispiga. Vitlöksklyftor kan också få stekas med. Flingsalt och krossad svartpeppar är passande kryddor som ger god smak.

6. Välj en stor plåt/långpanna. Då kan alla potatisklyftorna ligga fritt och ha kontakt med plåtbottnen. Ligger de ovanpå varandra tillagas de ojämnt och riskerar att bli mosiga.

7. Komplettera gärna med morötter, rödbetor, palsternacka och svamp i ugnen. Det passar bra ihop med potatisen.

8.  Ifall du använder plåt ska du se till att den har höga kanter så att ingen vätska rinner ut.

9. Vänd potatisklyftorna med jämna mellanrum – minst två, tre gånger – under  tiden i ugnen. Detta för att få en jämn stekyta och för att potatisarna inte ska fastna. Använd en tång eller stekspade och gå försiktigt fram så att du inte skadar potatisarna.

10. Smaka på potatisen för att testa när den är klar. Eller använd en provsticka. Generellt gäller 250 grader i 20-40 minuter beroende på potatisklyftornas storlek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Fem måsten i New York under 500 kr

Oavsett om det är första eller tionde gången du besöker New York, finns det alltid något nytt att upptäcka. New York är en stad som...

Hemlagad äppelglögg

  Recept på hemlagad äppelglögg. Smakrik glögg gjord på äppelmust. Konjak ger extra värme till smaken. 5 MINUTER + 20 MINUTER FÖR GLÖGGEN ATT DRA För 7...

Wiehe och Edda pratar om vikten av att prata Skånska inför Wiehes musikal

Hur känns det nu inför Premiären ?  Jag känner mig lite tryggare, lite säkrare, lite starkare och lite vackrare för varje dag som går. För...

Bästa champagne inför nyår : Philippe De Nantheuil Brut

Bubbelpanik? Lugn, vi löser det. Vinguiden rekommenderar fem av de bästa champagnerna som finns i Systembolagets fasta sortiment. Men skynda, snart tar året slut....

Fördelarna med att gråta

Vissa har lätt till tårar medan andra alltid håller ögonen torra – nu visar en ny studie att det tidigare dock är att föredra,...