Björn Hellberg har varit i Båstad sedan 1958

Ja, första året skrev jag ingenting här för då var jag bara 14 år.

Men redan 1959 så började jag skriva så smått och sedan har jag varit här alla år utom 1966. Om man nu räknar rätt så skall det vara 60 somrar i Båstad börjar Björn Hellberg åter på plats under Swedish Open.

Jobbade du med Sven Jerring/Farbor Sven då han yrkesverksam ?

Ja det gjorde jag ! Sven var en stor tennisvän. Inom idrotten var han mest känd för sitt idrottsreferat mellan Sverige och Japan i OS. Annars var det två sporter som låg honom varmt om hjärtat.
Det var skidåkning och han refererade alltid från Vasaloppet. Sedan var det tennis som han omhuldade med stor kärlek. Jag hjälpte då Jerring  några gånger med att hålla ordning på statistiken. När han refererade så höll jag koll på hur många dubbelfel som spelarna gjort sig skyldiga till och även deras serve-ess.

Det har varit många profiler under dessa 60 år och en av de starkaste har varit den  legendariske sportjournalisten  Bengt Ahlbom ( Han lyckades besöka i stort sett alla olympiska spel från Stockholm 1912 till Los Angeles 1984 reds anm)

I Skåne så har vi Birger Buhre från Kvällsposten. En färgstark, dynamisk journalist av den gamla stammen.

Den bäste svensk som inte vunnit i Båstad är faktiskt Stefan Edberg. Han har vunnit dubbeln men inte i singel. Han vann ju överallt men saknade en seger i French Open även om han var nära 1989 mot Michael Chang. Han var även i final två gånger i Båstad men förlorade båda mot Mats Wilander och Jocke Nyström.

Vilka är tre matcher anser du vara bäst ?

Den som är mest dramatisk är en match utanför Swedish Open och det är en match mellan Henke Sundström och Ivan Lendl 1984. Sundström låg under med 2 set och 3-0 i tredje set och 40-0 i Ledls serve. Då vände det . Jag vet inte vad som hände i den matchen den är obegriplig att analysera. Lendl tappade intresset på något sätt och Sundström gjorde en bragdmatch och vann.
1974 var det en väldigt fin final mellan Björn Borg och Adriano Panatta. Den var väldigt välspelad.  En annan favorit är 1986 när Mats Wilander mötte Emilio Sanchez. Det var en jättefin final och den gången vann faktiskt spanjoren. Annars hade Wilander rätt lätt för Sanchez men just  den dagen så var spanjoren i högform. Det var en strålande fin match.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Snyggare efter sex? 5 skönhetsfördelar med att ligga

Tydligen så är "sex-glow" inte en myt. En ny studie visar att det finns flera fördelar med sex när det kommer till skönhet. Endorfiner, bättre...

Hur Hugh Jackman -Wolverine hade sett ut som kvinna

Med ett filter kan du göra om dig till kvinna. Vissa blir mer lyckade än andra. jag är imponerad över hur snygg Hugh Jackman...

Nu är det möjligt att göra en rymdresa om du har 280 miljoner över

Jeff Bezos som är ägare till Amazon.com och miljardär upp till taknocken erbjuder nu andra miljonärer möjligheten att få åka ut i Rymden för...

God Vietnamesisk mat på Davidhall

På Erik Dahlbergsgatan 3 ligger en annan av Davidhalls asiatiska restauranger. De serverar vällagad och god mat för mellan 100-150 kr.  För 10 kr får man...

Zingo -sockerfri jordgubbs läsk

Detta är en väldigt god jordgubbsläsk . Dessutom är den  sockerfri. En rolig detalj kring namnet, Zingo är att den hette från början Ingo, efter...