Ta bort rost, få bort smaken av för mycket salt, slipp en igenimmad spegel i badrummet och ge grillgallret en avstötande förmåga vilket gör att kött eller grönsaker inte fastnar på gallret.

1. Minska sältan i gryta eller soppa

Ramlade locket av saltkaret eller råkade du bara vara lite för ivrig när du saltade? Trots att vi är ett folk som är glada i att salta så kan det ibland bli för mycket. Om man stoppar ner en rå potatis utan skal i en gryta eller soppa så kan potatisen suga åt sig en del av sältan. Detta resulterar i en bättre smakbalans eller åtminstone att man blir av med den väldigt stickande sältan.

2. Bli av med rostfläckar

Potatis kan,  göra så att du blir av med rost – en ypperlig rostborttagare alltså. Knepet går ut på att man delar en potatis på hälften, doppar den snittade sidan i bakpulver och sen är det bara att gnida den bakpulvertäckta sidan mot rostfläcken. Enligt Netto är det oxalsyran i potatisen som, tillsammans med bakpulvret, löser upp rosten.

3. Grilla utan att köttet fastnar

Innan du startar grillen så kan du gnida in grillgallret med rå potatis för att få en nonstick-yta, alltså en yta som gör att köttet inte fastnar, på gallret. Äntligen slipper man att halva köttbiten sitter kvar på gallret när det är dags att äta. Det är viktigt att gallret är kallt när man gnider in det med potatis, dels för din egen skull (det kan göra rätt så ont om man råkar peta på ett varmt galler med fingrarna) och dels för att effekten av den råa potatisen inte blir densamma om gallret är upphettat.

4. Undvik imma på badrumsspegeln

Dela en potatis på hälften, gnid snittytan mot spegeln och låt saften torka in ordentligt innan du duschar. På så sätt håller sig spegeln fri från imma hur varmt vatten du än använder.

Här hittar du fler artiklar med kreativa tips!