Våra bästa Klichéer

Det förefaller vara folketymologi för »kliché«. I folklig mun fanns klysja som term för en väl sammanhållen spottloska/slemkluns. En mera abstrakt oral utsöndring fick det namn den förtjänade: klyscha.

Handen på hjärtat: Hur många gånger har du använt en klyscha den senaste veckan? Se mig i ögonen, utan att darra på manschetten. Fyra, åtta, tolv? Antagligen fler, eftersom klyschor är så bra och användbara.

När du säger ”Vad gör det om hundra år?”, kan det passa precis för att lugna en orolig person. En annan gång kan samma uttryck vara helt fel. Då låter det mekaniskt och klyschigt. Och klyschig vill väl ingen vara.

En talare kan vara väl medveten om att han eller hon använder en klyscha. Det är i sig varken negativt eller positivt. Däremot kan det vara negativt om uttrycket uppfattas som en klyscha. Det beror på när, var och hur det sägs. Det har också att göra med vem som säger det, och hur ofta.

– Sammanhanget skapar klyschan, konstaterar Cecilia Wadensjö, som är docent i kommunikation vid Institutionen för språk och kultur, Linköpings universitet. Schlagertexter innehåller en del schabloner, men tillsammans med musiken kan de ändå kännas mitt i prick för den som lyssnar eller dansar.

I ordböckerna förklaras ofta ordet klyscha med ’en sliten fras’. Men även enstaka ord kan låta väldigt klyschiga. Till exempel om en person alltid svarar ”precis”, ”exakt” eller ”absolut”.

– Det kanske låter klyschigt i dag, svarar Cecilia Wadensjö. Men modeord försvinner ju lika fort som de kommer. Ju mer seglivat ett standarduttryck blir, desto större är risken, eller chansen, att det uppfattas som en klyscha.

Klyscha är slang för kliché, som kommer från franskans clicher. Det betyder ’att avtrycka’ eller ’avbilda i en formbar massa’. En kliché inom grafiken är en platta av metall som man använder för att mångfaldiga en bild eller en viss text.

I språket formas klichéer av många olika slags uttryck som målar, förklarar, skojar, överdriver, underdriver, moraliserar, förskönar eller ironiserar. Och de finns såväl i vardagslivets samtal som i litteratur, reklam, kulturrecensioner, politik och sport.

Extra vanliga klichéer är idiomen. Ett idiom är ett uttryck som innehåller två eller flera ord. Tillsammans betyder orden något annat än vad de gör när de står för sig själva. Den som är misstänksam anar ugglor i mossen eller tror att det ligger en hund begraven.

Liknelser – du är som en ros – metaforer – ett hjärta av guld – och fasta fraser – damerna först! – kan låta uppriktiga, artiga, skämtsamma, inövade eller tillgjorda, beroende på sammanhanget.

Floskler är riktigt klyschiga klyschor. Att säga att ”alla våra produkter är klimatvänliga”, låter pompöst och överdrivet. Företagens floskler kallas numera för CBS – corporate bullshit. Och använder vi den engelska termen tillräckligt många gånger lär även den bli en klyscha.

Plattityden, å sin sida, är något så självklart att man rodnar. Blaj, helt enkelt. Men roligt ibland. Den plattaste plattityden är säkert bollen är rund.

Hur använder man då en klyscha utan att låta klyschig? Tja, man kan till exempel poängtera att man tänker använda en bra klyscha. Som när författaren Khaled Hosseini i sin bok Flyga drake beskriver ett möte mellan två vänner som vill smita undan ett obehagligt ämne. Innan författaren kommer fram till själva uttrycket, berättar han att han ”alltid tyckt att klichéer fått oförtjänt mycket stryk. För ofta är de ju på pricken. Men träffsäkerheten i det som klichén uttrycker överskuggas av att uttrycket är en kliché”.

I den svenska översättningen står det att uttrycket låtsas som det regnar passar bäst för att beskriva den stämning som rådde. Men tänk om Hosseini utan omsvep hade skrivit: ”När Rahim Khan och jag träffades, låtsades vi först som det regnade.” Visst hade det låtit platt? Men med den långa förklaringen som språngbräda understryker författaren hur bra klyschan är, och den får schvung.

Ett annat knep att inte låta klyschig när man använder klyschor är att tydligt planka andra. Så gör Mark Levengood när han hänvisar till sin gamla mormor som ”brukade säga att det är bara att bryta ihop och gå vidare”. Det är ett bra motto, som även andra människor använder. Så bra att det kanske kan bli – eller har blivit – en klyscha.

Mormors motto är antagligen extra lyckat, eftersom det bygger på en redan känd klyscha: det är bara att bita ihop och gå vidare.

I talet kan man nyansera ett uttryck med röst eller kroppsspråk, så att det inte låter klyschigt. Men i skrift är det känsligare. Det kanske var därför som Khaled Hosseini förberedde sin klyscha extra noga.

Förresten skriver han inte om regn i det engelska originalet, The Kite Runner. Där använder han an elephant in the room (’en elefant i rummet’). Då blir det känsliga ämnet lika påtagligt som en stor elefant som man inte vill se.

– Att bortse från en jättestor elefant i rummet är förstås ännu tydligare än att låtsas som det regnar, säger Cecilia Wadensjö. Men om översättaren hade valt att skriva en elefant i rummet på svenska hade det blivit en långsökt metafor, konstaterar hon. Inte något som flyter naturligt, som den gamla bekanta klyschan om regnet.

Cecilia Wadensjö forskar om vad som händer i ett samtal där en tolk medverkar. Hon är även erfaren tolk mellan ryska och svenska och brukar kunna hitta passande översättningar till kulturbundna klyschor.

– När en ryss säger att en person är en tjelovek v futljare, så kan jag översätta det med ’en inskränkt person’. Men om jag gärna vill använda detta målande ryska uttryck ordagrant, säger jag ”en människa i fodral” och tillägger att ”det är ett stående uttryck på ryska”.

Den ryska fodralmänniskan är inte bara en utmärkt beskrivning av en fyrkantig person, en självutnämnd moralens väktare. Uttrycket skapar också en känsla av samförstånd ryssar emellan. Många av dem kan sin Anton Tjechov och vet att det var han som myntade uttrycket.

Varje språk och kultur har sina klichéer. Ryska nyårskort och gratulationskort brukar innehålla en obligatorisk harang av lyckönskningar som gäller kärlek, arbete och hälsa. Till den åttonde mars skickas fortfarande gratulationskort där man på fullt allvar tillönskar varandra ”kvinnlig lycka”.

Ryssar är ofta mer mångordiga än svenskar.Det gäller även andra folk i Europa. I till exempel Italien bygger vältalighet på ett ymnigt flöde av citat och fraser. Cecilia Wadensjö märkte det nyligen på en konferens i Italien.

– Där hörde jag och en finsk kollega till de fåordiga, nordiskt kärva, medan våra italienska kolleger svingade sig upp till högre abstrakta rymder och briljerade med sin retorik, berättar hon.

För en italiensk talare är det viktigt att uttrycka sig elegant och därmed visa sin bildning. Man använder gärna latinska citat som hic sunt leones. Ordagrant översatt betyder det ’här finns lejon’, men den bildliga betydelsen är att man är ’ute på okänd mark’. Eller dura lex sed lex – ’lagen är hård men måste följas’. Men även sådana högtravande sentenser kan bli till klichéer.

I mera vardaglig italienska kan man ofta höra piove, governo ladro – ’det regnar och det är tjuvregeringens fel’, vilket osökt får en rysktalande att tänka på en utnött, skämtsam ramsa från sovjettiden: Prosjla zima, nastupaet leto. Spasibo, partija, za eto! – ’Vintern är över, sommaren har kommit. Tack, partiet, för det!’

– När jag lyssnar noga på klyschor, kan jag upptäcka att de är små världsbilder, säger Cecilia Wadensjö. Men jag kanske inte alltid delar dem, när de innehåller cementerade fördomar om kön, ras, klass och ålder.

Några klyschor betecknar en så förlegad människosyn att de snart inte används längre. En dum blondin, till exempel. Men summa summarum vinner klyschans goda egenskaper.

– Den blir enkel och självklar att ta till, speciellt i allvarliga situationer när vi vill trösta varandra eller förklara andra djupare känslor. När det är svårt att finna ord, helt enkelt. Då skapar klyschan flyt i vårt samtal, sammanfattar Cecilia Wadensjö.

Till sist undrar man förstås vilken klyscha som Cecilia Wadensjö själv använder mest.

– Jag säger ingenting, så har jag ingenting sagt…

Gunnel Bergström är vetenskapsjournalist och lärare i svenska. Hon har bland annat skrivit övningshäftet Idiom som gavs ut på Natur och Kultur 2007.

 • Allt är inte guld som glimmar
 • Allting som inte dödar dig gör dig starkare
 • Att vara sig själv… Hur skulle man kunna vara någon annan?
 • Bara fantasin sätter gränser
 • behärska marknadssegment (affärsretorik)
 • Bra karl reder sig själv
 • Bättre lycka nästa gång
 • Carpe diem
 • de årdnar sej allti skaruse – det ordnar sig ska du se
 • Den som lever får se
 • Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge
 • Det blir inte roligare än vad du gör det (irriterande men sant)
 • Det blir vad du gör det till
 • Det finns inga dumma frågor – en vanlig lögn hos lärarkåren
 • Det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder.
 • Det finns någon för alla
 • Det handlar om att ge och ta
 • Det kostar att ligga på topp
 • Det ordnar sig skall du se
 • Det var bättre förr (ironisk klyscha)
 • Det är bara att bita ihop…
 • Det är en dag i morgon också
 • Det är inte dig det är fel på, det är mig
 • Det är inte lätt alla gånger
 • du fick i alla fall motion (är världens sämsta tröst)
 • Du gjorde i alla fall ditt bästa (är världens sämsta tröst)
 • Du har hela livet framför dig
 • Du kan om du vill
 • Du måste vidga dina vyer
 • Döm om min förvåning
 • Efter regn kommer solsken
 • En kedja är aldrig starkare än den svagaste länken
 • feedback (affärsretorik)
 • finna mig själv
 • finns det hjärterum så finns det stjärterum
 • Frukt är godis. I ******* heller. Frukt är frukt och godis är godis
 • följ dina drömmar så kommer du att lyckas
 • Första dagen på resten av ditt liv
 • gammal är äldst
 • gräset är alltid grönare på andra sidan
 • Gräset är grönare på andra sidan
 • Ha det
 • Har man inget positivt att säga kan man lika gärna vara tyst
 • huvudet upp och fötterna ner
 • Huvudsaken är inte att vinna utan att ha roligt
 • hålla tungan rätt i munnen och kysser man någon gäller det att Hålla tungan i rätt mun
 • I’m to old for this Shit – FINNS MED I VARJE ACTIONFILM!
 • Ingen regel utan undantag” – Gäller det även den regeln?
 • Ingen rök utan eld
 • Ingenting är omöjligt
 • Jag hatar falska människor (”dokusåpaklyscha”)
 • Jag kör mitt eget race
 • Jag måste hålla upp ett varnande finger…
 • jag röstar med hjärtat
 • Jorå, det knallar och går
 • Kom som du är!
 • kör så det ryker (laganda)
 • lagspelare (jobbrelaterat)
 • Le, så ler världen med dig
 • ligga i framkanten (affärsretorik)
 • listan kan göras lång
 • Livet blir det du gör det till
 • Livet leker… (ironisk klyscha)
 • ljuva ungdom (ironisk klyscha)
 • Låt bollen göra jobbet” (sport)
 • Man gör så gott man kan
 • Man kan ju inte dra alla över en kam
 • Man lever bara en gång
 • man mår som man förtjänar
 • Man ska inte döma hunden efter håren
 • man ska inte klaga
 • Man ska inte ropa hej förrän man kommit över bäcken
 • Man skall aldrig säga aldrig
 • Man skall inte generalisera
 • Man är inte mer än bara människa
 • med båda fötterna på jorden
 • Med lite jävlar anamma så… (laganda)
 • Morgonstund har guld i mund
 • Många bollar i luften (jobbrelaterat)
 • Nej, nu är det dags att tänka på refrängen…
 • nu satsar vi 100% gubbar (laganda)
 • när det kommer till kritan…
 • Nära och kära
 • och på den vägen är det
 • Om huv’et är dumt får kroppen lida
 • Pennan är mäktigare än svärdet
 • Se lösningar där andra ser problem
 • Själva presenten är inte så viktig,det är ju tanken som räknas
 • Ska det va´ så ska det va´
 • Skaffa ett liv
 • Skönheten sitter på insidan
 • slimma organisationen (affärsretorik)
 • smaken är som baken
 • spetskompetens (affärsretorik)
 • Startar på 100% och ökar
 • Så kan det gå
 • Ta med oömma kläder och ett glatt lekhumör
 • Tack för upplysningen!(ironisk klyscha)
 • Tiden läker alla sår
 • Tänk efter före
 • Tänk positivt
 • Var aldrig kategorisk – är inte det ett kategoriskt uttalande
 • var bara dig själv så ordnar sig allt
 • Vill man så kan man
 • visa framfötterna
 • äh det händer även den bäste
 • Även solen har sina fläckar
 • Övning ger färdighet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Spoonery är outstanding som Fredagsmys

Det är alltid kö till Slottstadens mest populära restaurang. På 5 min kan du ta med dig en näringsrik, otroligt god och smaskig gryta hem...

Ta express tåget på 90 minuter från Rom till Florens

Efter ett par hektiska dagar i Rom så är det dags att åka till Toscana och Florens som tack vare den inflytelserika familjen Medici,...

Florens -Huvudstad i Toscana

När du kommer till Florens , ligger hotellet bara 5 minuter från tågstationen. Florens turistattraktioner finns under ett ganska begränsat område med gångavstånd från stationen...

Tintin slår världsrekord på auktion

26 miljoner kronor blev slutpriset när en målning av Tintin-tecknaren Hergé gick under klubban på ett auktionshus i Paris under torsdagen. Den refuserade skissen blev...

Bästa champagne inför nyår : Philippe De Nantheuil Brut

Bubbelpanik? Lugn, vi löser det. Vinguiden rekommenderar fem av de bästa champagnerna som finns i Systembolagets fasta sortiment. Men skynda, snart tar året slut....