Besök renoverade Colloseum med Svensk guide

När jag besökte Rom för första gången 1988, så var Collosseum en ruin och det var gratis att gå in och titta på den då det var mest ett skelett. Utsidan såg majestätisk och pampig ut men insidan var en sorglig syn.
2012 skänkte den Italienska miljardären Diego Della Valle som står bakom det populära skomärket ”Tods” 30 miljoner dollar till en renovering av Collosseum.
Nu sex år senare har Colloseum fått tillbaka mycket av sin forna glans tack vare renoveringen. Det hetaste just nu bland historieintresserade och Italienälskare är att gå in Gladiator ingången. Den är på baksidan av byggnaden och det är enbart certifierade resebyråer som har den möjligheten. I Rom finns det en resebyrå som drivs av Johanna Wamfors och hon har en svensktalande guide. Jag tog därför kontakt med Johanna via hennes sight wonderrome.com och bokade en guidetur. De flesta guideturer börjar tidigt på morgonen då det blir olidligt hett vid lunchtid då solen står i zenit.
Pigga och glada mötte vi i gruppen vår Guide Sofia kl 0900. Nu var det dags, efter att vi hade gått igenom säkerhetskontrollen så fick vi gå in på arean. Det var en mäktig känsla att få träda in samma väg som den tidens kampsportare. Sofia berättade att ett Gladiatorspel kostade i dagens penningvärde 650.000 att anordna.
Gladiatorn som var den tidens MMA boxare tjänade 150.000 per spel. Vi fick se Colloseum ur tre vinklar, från arenan, från läktaren där överklassen hade vip platser och högre upp där inbjudna medborgare satt. För att få en översikt över hur stort centrala Rom var på Romarikets storhetstid så fick vi även se Cirkus Maximus, där gladiatorerna hade hästkapplöpningar. Vi besökte även Forum Romanum där dåtidens senat var belägen och mycket av handeln förekom och Pallatinen (en av Roms sju kullar som är vi fått ordet palats ifrån.) Sofia visade oss även en utsiktsplats där vi kunde se vad som gör Roms så unikt.

Vi kunde från vänster till höger se byggnader från före kristus fram till mitten av1950 talet, vilket är unikt för en stad.Det var även två detaljer som gjorde utflykten extra personlig och det var när vi fick smaka på en vildvuxen ört som fanns vid Pallatinen. Den smakade som citron och lakrits och visade sig vara fänkål.
Vi fick även se en vacker blomma som växte i en mur och genom asfalten något som visade sig vara kapris. Vi ställde många frågor till Sofia i gruppen och hon svarade på allt från matvanor och seder och bruk under romarrikets storhetstid. Under tre timmar fick jag reda på massor av saker som jag inte kände till innan. Visst finns det guideböcker och google men att gå på en guidning är ändå allra roligast. Kom ihåg att ta på dig bekväma skor ,en liter vatten och en banan.

länk till Colloseumutflykten >>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Båstads sill och mos hamnar sist i sill testet

I Båstad hamn serverar de Sill och Mos för 135 kronor. En stor anledning till det väl tilltagna priset är nog att jag provade sillen...

TILLFÖR FUKT FÖR EN SLÄT OCH HÄLSOSAM HUD

Vill du ha en hud som ser slät och hälsosam ut samtidigt som den är motståndskraftig mot vårt dynamiska nordiska  klimat Då rekommenderar vi att...

Gör hemmagjord marsipan

Att göra egen marsipan var snabbare  än jag trodde. Du mal 200 gram mandel utan skal med 2 del socker >> Sedan tillsätter du en...

Last seen Alive en bra thriller

  Gerhard Butler producerar och spelar huvudrollen i en gastkramade thriller. Det är sällan jag blir så uppslukad av en film. Filmen är som ett kinder...

Nu är det möjligt att göra en rymdresa om du har 280 miljoner över

Jeff Bezos som är ägare till Amazon.com och miljardär upp till taknocken erbjuder nu andra miljonärer möjligheten att få åka ut i Rymden för...