15 goda tips på vad man kan göra med potatis

15 goda tips på vad man kan göra med potatis

Potatis är en himla bra råvara. Inte nog med att den är glutenfri, den är också mättande och bra när man behöver få i sin snabba kolhydrater. Här kommer 15 goda idéer som kan bli nya potatisrätter. Ännu fler recept med potatis hittar du här.

1. Stekt potatis

Råstekt potatis är förstås smarrigt, men allra godast blir den stekta potatisen om den kokats först. Koka potatisen hel och låt den svalna. Skär till oregelbundna bitar och hetta upp en panna med smör. Stek på hög värme till potatisen fått fin yta. Salta, peppra och klipp över lite persilja.

2. Potatissallad

Ljummen potatisalladPotatissallad är grymt till sommarens grillade mat. Gör man en klar potatissallad, en så kallad frans potatissallad, använder man olja och vinäger, gärna kapris och småbladig sallad. Vill man hellre ha en krämig potatissallad blandar man i creme fraiche eller färskost. Tärna potatisen och blanda med valfria tillbehör. Här finns några goda varianter på potatissallad.

3. Pytt i Panna

Från stekt potatis är steget inte långt till en pytt i panna. Den klassiska pytt i pannan går ut på att ta vad man har hemma. Antingen tärnar man ner köttet som blivit kvar från en tidigare middag, exempelvis en stek eller fläskkotlett – eller så steker man på nytt. Vill man variera proteinet med magert kött är kyckling ett gott val. Fräs på köttet, hackad gul lök och tärnad potatis. Servera med inlagda rödbetor och stekt ägg. Här är min favorit-variant.

4. Potatismos

Hemlagade köttbullar med tärnat potatismos, stekt lök, lingonsylt och inlagd gurkaPotatismos är en klassiker som passar till det mesta. Framför allt till husmanskost så som köttbullar, järpar, falukorv eller fiskgratäng. Skala och mosa potatisen. Koka upp tillsammans med grädde och en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Svårare än så är det inte. Här finns lite mer inspiration till vad man kan ha potatismoset till.

5. Potatisstomp

Potatisstomp är ungefär som potatismos. Skillnaden är dock att man använder creme fraiche och gärna har lite klumpigare bitar. Det blir alltså lite mer struktur på det hela, och inte att förglömma, väldigt gott. Stomp kan man göra med allehanda grönsaker och rotsaker så som blomkål, rotselleri, kålrot… Ja, lista kan göras lång. Precis som med mos görs stomp på färdigkokt potatis – därför är det ett ypperligt val när det kommer till potatis som ligger och skräpar i kylen. Här finns några goda varianter och smaksättningar på stomp.

6. Potatisklyftor och Rostad potatis i ugn

Rostad potatisUgnsrostad potatis är fantastiskt gott och passar till det mesta. Behåll gärna skalet. Skär potatisen till skivor eller klyftor. Blanda med andra rotsaker, strössla över fetaost. Hur man väljer att göra får man avgöra själv. Ringla över en god, smaksatt olja och klipp över lite kryddor så blir det extra gott. Eftersom potatisen redan är tillagad behöver den bara lite yta. Dra upp ugnen till 225-250° och rosta till de fått fin yta.

7. Friterad potatis

Tärna, skiva eller skär potatisen till stavar som pommes frites. Hetta upp oljan till ca 180-185°. Har du inte en fritös går det lika bra i en djup form i ugn eller i en kastrull. Använd en olja som har högre rykpunk så som majs-, raps- eller solrosolja. Sänk ner potatisen försiktigt och fritera till den fått fin yta. Servera till hemmagjorda hamburgare, en bit kött med bearnaisesås, eller varför inte panerad fisk med remouladsås?

8. Bruten Potatis

Bruten PotatisEn klassiker som jag såg Jamie Oliver göra första gången. Det är otroligt gott och väldigt enkelt att göra. Hetta upp ugnen till 250° med grilleffekt och ringla smör i en ugnsfast form. Häll ut potatisen i formen – det gör inget om skalet är kvar – knacka försiktigt sönder med något trubbigt, exempelvis en stöt/mortlare som man använder till drinkar.

Salta, peppra och ringla över smör. Ställ in i ugnen och låt stå till de fått en fin och knaprig yta. Här finns hela receptet med mängder.

9. Potatisplättar

Hacka eller mosa potatisen utan skal. Blanda upp med ägg, salt och peppar. Forma till biffar och stek dem gyllene i smör. För variation kan man blanda i ost eller någon ört man tycker om. Rosmarin blir ett gott inslag om man vill ha mer vilt-ton på det hela. För medelhavsinspirerat passar fetaost eller mozzarella bra. Mozzarellan gör dessutom att de håller ihop lite lättare.

10. Rösti

JordärtskockröstiRösti gör man normalt på råriven potatis som sedan steks. Om man däremot finhackar potatisen till små stavar, eller river dem kalla på de stora hålen på ett rivjärn blir det kanongod rösti. Blanda upp med ägg, salt och valfri smaksättning så som någon god ost. Stek sedan till de håller ihop. Här finns lite mer inspiration till vad man kan servera till rösti.

11. Potatiskaka

Använder man färdigkokt potatis till en potatiskaka går det helt naturligt mycket snabbare. Stanningen kan dock behöva lite hjälp på traven av ett ägg och lite potatismjöl (eftersom mycket av stärkelsen gått ut i kokvattnet). En stor potatiskaka, eller potatistårta som jag brukar kalla det, är himla tjusigt att servera samt lite lyxigare än en vanlig potatisgratäng. Potatiskakan är lite mer kompakt och lyfts helt enkelt ut sin form vid servering. Man kan också göra små potatiskakor i muffinsform.

12. Potatisgratäng

PotatisgratängVisst kan man göra potatisgratäng med färdigkokt potatis. Skiva potatisen och fördela ut tillsammans med hackad gul och vit lök i en gratängform. Då en gratäng lagas med rå potatis släpps stärkelsen ut i redningen och gör att den tjocknar. Om potatisen däremot är kokt innan har mycket av stärkelsen försvunnit ut i kokvattnet.

Vispa därför 5 dl vispgrädde (till ca 800g potatis) med 2-3 ägg. Salta peppra och ställ in i 225° i 30-40 minuter eller till stanningen stelnat. Låt svalna ca 10 minuter innan servering så den hinner stabiliseras. Här hittar du några goda recept på potatisgratäng.

13. Potatiskroketter och Hash Browns

Skala och mosa den kokta potatisen. Blanda med lite salt. Blöt en ringform på ca 6 cm i diameter och platta ner potatisen i den. Peta ur potatisrundeln. Hetta upp olja till 180° och lägg försiktigt i potatisrundlarna. Fritera 3-5 minuter till de fått fin färg. Tag försiktigt ut med en nätslev och låt torka på ett papper. Vill man hellre ha kroketter är det bara att forma potatisen till bollar innan de friteras. Fritera kan man göra i en fritös, eller en vanlig kastrull på spisen. Använd i så fall en termometer för att kolla av temperaturen.

14. Potatissoppa

Het bondbönssoppa med korianderSoppa passar lika bra till förrätt som till huvudrätt. På hösten, när man börjar bli lite ruggig, kan det vara gott med en värmande soppa. Potatisrester blir utmärkta i en potatis och jordärtkockssoppa, potatis och purjolökssoppa – eller varför inte en soppa med blomkål och broccoli. Koka grönsakerna i 1 liter vatten. Lyft ur hälften av grönsakerna och kör slätt med en mixer. Häll tillbaka med resten och koka ihop. Vill man ha mer fetma eller syrlighet i soppan kan man blanda i grädde eller creme fraiche.

15. Potatispaj

Potatispaj och potatispirog är några annorlunda anrättningar där potatisen får samsas med bröd. Gör egen smördeg eller köp färdig på rulle. Filodeg går precis lika bra och gör det hela lite sprödare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Snabb Mango burgare

Du steker upp en kycklinglårfile, hamburgare eller halumi rosta ett hamburgerbröd lägg hamburgaren på brödet klicka på kesella och sedan skivor med färsk mango . Rostade...

Julia Roberts visar upp sina bästa bikini figur

Julia Roberts visar upp sin fantastiska figur vid 44 års ålder.  Julia Roberts visade  upp sin avundsvärda strandkropp på Hawaii. Hon visade att föda barn...

Armacia är en italiensk restaurang som vi verkligen rekommenderar

Vi åt två rätter som var perfekt tillagade. En Risotto alla Crema di Scampi Ris med havskräftor, Vitlök och Gräddig tomatsås för 230 kr och En Spaghetti...

Första fotot på Madonna med alla sina barn

När du har barn är det svårt att få dem alla att utgöra ett familjefoto även när de alla bor i samma hus. Madonna lyckades i...

Kayak momondo och liknande ljuger i sina annonser

Det som från början skulle vara en hjälp att hitta billiga hotell, har mynnat ut  i att gangster företag som Momondo osv tar bra...