Fallet Raoul Wallenberg – Diplomaten som försvann!

Människoödet Raoul Wallenberg

Under mycket lång tid så kom relationerna mellan Sverige och Sovjetunionen att påverkas av fallet Wallenberg. Det var stora oklarheter vad som hänt Wallenberg. Till en början var det väldigt mycket teorier hit och dit. Wallenberg hade ju skickats till Ungern som legationssekreterare med uppdrag att rädda judar undan nazisterna genom att bland annat utfärda så kallade skyddspass.

Försvinnandet 1945

Men, år 1945 så försvann Raoul Wallenberg under oklara omständigheter. Långt senare så fick vi veta att han gripits av ryssarna / sovjetunionen då de var misstänksamma mot Wallenberg. Hur kom det då sig att de var så misstänksamma mot honom? Det har framkommit att det funnits en rysk informatör inne på den svenska legationen i Budapest och den personen kom att lämna uppgifter till ryssarna om att Wallenberg i själva verket arbetade på uppdrag av USA.

Spåret som inte visade sig stämma

Nu, tillbaka till teorierna vad som hänt Raoul Wallenberg. Ett av de hetaste spåren eller om vi vill kalla det för teorier var knackningskontakter från en polsk krigsfånge, nämligen Abraham Kalinski.

Långt senare så kom Sverige efter ett flertal förhör med Kalinski att bli misstänksamma och de lyckades efter mycket om och men att avslöja honom, då Kalinski i själva verket tillverkat dessa så kallade bevis. Varför gjordes då detta? Jo, det handlade om att Kalinski var en del av ett amerikanskt agerande för att komma åt Sovjetunionen för brott mot mänskliga rättigheter.

Vad hände egentligen?

Vad hände då Wallenberg, för det påstods under mycket lång tid att Wallenberg dött av en hjärtattack. När Sveriges mångåriga ambassadör i Moskva, Sven Hirdman haft möten med Gorbatjovs kollega i Politbyrån, Alexander Jakovlev så framkom det tillslut att Wallenberg blev skjuten av det sovjetiska säkerhetsministeriet redan 1947.

Utrikesministern som satte stopp

Det som är särskilt intressant är att det här hade kunnat undvikas om den dåvarande svenska utrikesministern haft viljan. Det var nämligen Utrikesminister Undén som valde att inte agera då han inte ville gå med på ett utbyte där ryssar internerade i Sverige byttes mot Wallenberg. Han ansåg nämligen att det är ”människohandel” och då blev det stopp (Hirdman.2017:83-87).

Här finns en intressant liten artikel som också ger ett perspektiv på denna historia!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Berocca Bost – Billigare och Nyttigare än Redbull

När jag ramlar ur sängen vid 7.30 är jag ganska yr och trött. Nu har jag testat att ta en Berocco Bost istället för en...

Divine chokladen utan palmolja som ägs av odlarna får högt betyg

Vi har provat Divine Mörk choklad med apelsin och ingefära. Divines mörka choklad har en kakaohalt på 70 %. Apelsin smaken får man genom att...

Gourmet Pizza mitt i stan

Pizzaälskare rekommenderas ett besök i den nyöppnade restaurangen Östergatan 25 Restaurang & Pizza i Malmö. Lokalen är snygg och rymlig med kristallkronor i taket. Restaurangen...

Lidls nya Magnum Choklad får full pott

Chococrisp skulle kostat 30 kronor om det hade varit GB men nu får vi en hel kartong för det priset. 6 rejäla glasspinnar för...

Tre världsettor och en fyrfaldig Swedish Open vinnare invigde Swedish Open 2017

Då Söndagen regnade bort, sköt man upp invigningen av 70-årsjubileét  till  Måndagen. Vid invigningen var de tre världsettorna Björn Borg, Mats Wilander och Stefan...