Kan du bli sjuk av att gå ut med blött hår – vad säger experterna?

En grej man alltid fick höra när man var liten var att om man gick ut med blött hår när det var kallt – då blev man sjuk.

Det är ett påstående som har levt vidare i generation efter generation, trots ingen riktigt kunnat förklara varför. Man blir ju liksom inte mer mottaglig för bakterier för att man är blöt.

Just blött hår har ju verkligen en dåligt rykte kring sig att orsaka sjukdom, men de flesta forskare håller med om att vara kall, oavsett om man har vått hår eller inte, inte bidrar till en vanlig förkylning.

– För att få en infektion måste du bli exponerad för ett smittoämne. Det finns många saker som cirkulerar under perioden när det är kallt väder, influensa och olika förkylningsvirus till exempel. Det är det du behöver för att få en infektion. Att gå ut med vått hår kommer inte orsaka en infektion, säger Dr. Pritish Tosh, specialiserad på infektionssjukdomar, till HuffPost.

Du är mer trolig att bli sjuk på grund av miljön runt omkring dig. Vanlig förkylning och influensavirus överförs genom kroppsvätskor av människor som redan är smittade, och förorenade ytor så som dörrhandtag. När någon som är sjuk nyser, hostar eller snyter sig, sprider de sjukdomen.

Du kan alltså vara lugn om du inte hinner blåsa håret torrt på morgonen innan du går ut. Det viktiga är att du säger till dina sjuka vänner och kollegor att nysa i armvecket, eller be de stanna hemma om de är alldeles för sjuka. Se också till att tvätta händerna ofta och noga om du vill överleva vintern utan sjukdom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Doritos med sourcream and onion vinner i längden

Det är en väldigt god sourcream and onion krydda, så är man en hängiven  sourcream and onion fan  som längtar efter Nachos så är...

Helgmys : Skärgårdssoppa med Lax och Räkor på 5 min

Värm upp Skärgårdssoppan lägg i lax och räkor . Klart Du kan även lägga till wokgrönsaker eller purjolök och morot.

Love & Mercy – Gripande film om Brian Wilson

Filmen börjar  i LA  hos en Cadillac återförsäljare där Brian Wilson  (John Cusack) sitter i en bil tillsammans med en förbryllad men öppen cadillac-försäljare...

Bladerunner 2049- Som en adrenalinspruta direkt i hjärtat

  25 år efter premiären på Bladerunner, kommer nu till många fans belåtenhet äntligen en fortsättning. Oscarsnominerade Ryan Gosling från Lalaland spelar mot Harrison Ford och...

FLORIDA ÄR BILLIGAST OCH LUGNAST I JANUARI

  Miami är mitt val då det är dags för  vinter-semester. I Januari är priserna som lägst och vädret är perfekt. På Gran Canaria är...