Borg – Vad krävs för att bli bäst i världen ?

Lennart Bergelin, Borgs tränare  sammanfattar filmen bra med sin replik. För dig är inte tennis en hobby , det är blodigt allvar och därför kommer du att bli bäst i världen.

Filmen börjar med att Borg slår på den berömda garageporten. Det visar sig att Borg som barn har lika hetsigt temperament som John McEnroe och lyckas straffa ut sig från juniortennisen. Borg spelar även ishockey ( det är därifrån han fick sin  dubbelhandsfattning då du håller i  ishockeyklubban med två händer.  Ordföranden för den lokala tennisklubben menar att Borg passar mer som hockeyhulligan än som tennisspelare då tennis är nämligen en gentlemannasport. Borgs räddning blir Lennart Bergelin själv en gossen ruda i sin generation.
Han förstår hur Borg fungerar och coachar honom till att nå toppen. John McEnroe har också ett hetsigt humör men av helt andra orsaker. Borg är aggressiv då han hatar att förlora . McEnroe är aggressiv då hans föräldrar ställer orimliga krav på honom. Filmen tycker jag är en lyckad drama- dokumentär  som svarar på många frågor som de flesta undrar över. Jag tycker rollbesättningen är mycket bra. Stellan Skarsgård är som klippt och skuren som Bergelin .
Tuva Novotny spelar en  porträttlik Mariana Simionescu. Många sportreportrar passerar revy:  bl.a Lennart Hyland och Bengt Grive.  Filmen slutar med Borgs femte Wimbledon`s seger.
Även om alla vet hur det gick så är det ändå otroligt spännande att se på. Jag tycker att Borg är minst lika bra som Ronnie Pettersson och Monica Z.
Filmen får oss även att förstå varför Björn Borg drog sig tillbaka bara 28 år gammal och varför han inte ville spela under Swedish Opens 60 års Jubileum utan nöjde sig med att vara lagkapten.

Foton copyright (c) Julie Vrabelová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Tom och VT har olik uppfattning vad fylld choklad är

Mjölkchokladen är grynig i konsistensen och har en matt struktur, eller vad man ska kalla det. Smaken påminner mest om chokladen i  en julkalender....

Ellen Lemhagen får det bästa ur sina skådespelare i Jöbacks Julfilm

Ellen Lemhagen som gjort en av mina top tio filmer - Kronjuvelerna , där jag upptäckte Alicia Wikander , har gjort en ny film...

Wiehe och Edda pratar om vikten av att prata Skånska inför Wiehes musikal

Hur känns det nu inför Premiären ?  Jag känner mig lite tryggare, lite säkrare, lite starkare och lite vackrare för varje dag som går. För...

Mission Impossible 4 – Bästa Action Film sedan Mad Max Fury Road

Bästa Actionsfilm sedan Mad Max- fury road Mindre komedi och mer Action  gör detta till en av de bästa i serien. Bra att komikern Simon...