Immigrantprogrammet – den nya konfliktytan i USA

USA har alltid varit ett immigrantland dit många kommit från världens olika hörn.

Går vi tillbaka till slutet av 1800-talet så var det ju många som kom till USA från Europa.

Många gånger så handlar ju immigration om att människor söker efter en bättre tillvaro och vill skapa sig ett bättre liv. Det är ju väldigt svårt att säga ”nej” till personer som vill ta sig vidare framåt även om det innebär att flytta till ett annat land eller en annan del av världen.

Tyvärr har klimatet hårdnat i många länder och vi ser hur populister och nationalister utnyttjar situationen, vilket medfört att populistiska och nationalistiska partier har fått vind i seglen och kommit att få många röster.

I början var det ju lätt att få för sig att det var Europa som var problemet och att det handlade om att markera mot andra länder att ”vi kan itne ta emot fler nu”.

Tittar vi nu över Atlanten så blir det tydligt att den hårda ton som Donald Trump använde sig av under valrörelsen har blivit verklighet.

Under President Obama så lät retoriken rätt så annorlunda. Hur vi tolkar vad som sägs och görs beror ju ofta på vår politiska åskådning och vår människosyn.

I juni 2012 så infördes en ny immigrationspolicy i USA som kom att få namnet Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA). Denna policy innebär att illegala immigranter som kommit till USA som barn kan med jämna mellanrum få sitt tillstånd att stanna förnyat i två år och därmed undvika att bli deporterade och samtidigt få tillstånd att arbeta.

Hela 800.000 personer kom att bli del av det här programmet under 2017 och de kallas ofta för ”dreamers” vilket kopplas till The Dream Act. De som deltar i detta program har kommit att påverka lönenivåerna positivt, då lönerna stigit och samtidigt har arbetskraftsdeltagandet bland dessa personer ökat. Samtidigt så har antalet hushåll som består av illegala immigranter som lever i fattigdom kommit att minska.

Nu har President Trump och hans administration beslutat sig för att avsluta detta immigrantprogram, men att det inte gäller omgående utan att de har valt att ge Kongressen sex månader på sig att komma fram till en lösning.

En av de hårdaste kritikerna av detta immigrantprogram är USA:s nuvarande Generaladvokat, nämligen Jeff Sessions. Han argumenterade bland annat för att beslutet från President Obama om att införa detta immigrantprogram är att betrakta som ett beslut som strider mot lagen.

Vi ser nu att det börjar växa fram en opposition mot President Trump vad gäller att avsluta immigrantprogrammet. Bland annat har ett flertal r epublikanska lagstiftare, däribland talmannen Paul Ryan och Senator Orrin Hatch tryckt på President Trump, då de int vill att immigrantprogrammet skrotas. Även John McCain, Senator från Arizona och Jeff Flake har uttalat sig för att skydda den grupp som kallas för ”dreamers”.

Mikael Drakenberg
Senior Correspondent

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Tom och VT har olik uppfattning vad fylld choklad är

Mjölkchokladen är grynig i konsistensen och har en matt struktur, eller vad man ska kalla det. Smaken påminner mest om chokladen i  en julkalender....

LOPPISLOUNGE ÄR EN BLUFF

Loppislounge är en affärside som inte skyltar med att stölder är allmänt förekommande. Varför skulle Loppislounge ha mindre snattare än andra butiker ? Därför ersätter inte...

En veckas semester i inspirerande Italien till Charterpris

Om jag fick önska två länder där jag var född så skulle jag välja Italien och USA. Två motpoler som har allt. I Italien...

vi testar Quinoa chips från Eat Real

Eat Reals produkter är både gluten fria och veganska. De innehåller 21 gram fett per hundra gram chips. Eat Real Quinoa Chips gjorda av quinoa. Krispiga...

Sleepless bra action med Jamie Foxx

Sleepless- LA confidential och farlig förbindelse på samma gång Jamie Foxx spelar Las Vegas-polisen Vincent Downs som arbetar undercover för att avslöja korrupta poliser och...