En vecka i Los Angeles

Los Angeles består av flera olika stadsdelar som är mycket olika. Hollywood  som är turiststaden med alla souveniraffärer, snabbmatsställen, walk of fame (alla stjärnorna som har en stjärna på hollywood boulevard) Graumans kinesiska biograf, där kändisar gjutit sina händer och fötter i cement. DolbyTheatre där Oscarsgalan håller hus.

Santa Monica som är staden vid havet. Med det berömda pariserhjulet och den populära träbryggan dit alla vallfärdar för att  titta på folk och för att köpa spunnet socker, glass eller en gigantisk kaka av doughnutdeg som kallas funnelcake. Tidigare var det dåligt med bussar till Santa Monica men i maj 2016, invigde de en tunnelbana som går från 7th-street på expo-line ända ut till Santa Monica Beach. När du går av metron är piren bara ett par 100 meter framför dig.

Det finns Beverly HIlls med Rodeo Drive.

MacArthur Park som påminner om LA för 50 år sedan. Ett brokigt folkliv som säljer billig läsk, mat och kosmetika.
Little Tokyo, Melrose, Westwood. Listan kan göras lång


LA är inte en charter-resemål med all inclusive och ligga på stranden. LA är inte heller känt för sin goda mat utan mer för sin mångsidighet och variation. Väljer du att bo på Vibe Hotel, har du nära till supermarket, tunnelbana och billiga supergoda restauranger

 

Den närmaste metrostationen är vid Hollywood/Highland. Det är The Metro  Redline .Köp metrokort och fyll det med 3.50 dollar . En resa kostar 1.75 och den gäller i 2 timmar om du blippar (tap) varje gång du bytar tåg . Ett dagskort kostar 7 dollar men du åker aldrig 4 resor då dit du åker tar hela dagen. du kan busåka genom att gå genom handikappingången, då den öppnar utan ”tap”.

Du bor på Hollywood/Bronson .

Om du svänger vänster så kommer  du ut på Hollywood Boulevard. Vid El Centro Street börjar Hollywood Walk of Fame och om du tittar åt höger så ser du Hollywood skylten.

När du kommer till Hollywood/Vine är du vid den närmaste tunnelbanestationen, The Red Line som är navet när vi skall ta oss runt i LA. Du kan promenera ner för hela Walk of Fame till den tar slut flera kilometer längre ner. Det är mest souvenirbutiker och snabbmatsställen på Hollywood Boulevard. På Söndagarna är det Grönsaksmarknad vis Selma Avue , då lokala handlare säljer färskt bröd, grönsaker och frukt. Det finns även matstånd med japansk,kinesisk och mexikansk mat. Parallellt med Hollywood Avenue ligger Sunset Boulevard  som har en av världens största skivaffärer Amoba Records, som brukar har gratis konserter där artister signerar sin senaste CD. Här ligger även CNN, många kända Barar och min favvo second hand Out of the Closet

 

Du åker en station till Hollywood/Highland. Här finns alla som klätt ut sig till Musse Pigg eller Ironman och tar 2 dollar för att du skall ta ett foto med dem.

Här finns även Dolby Theatre där man sänder Oscarsgalan. Graumans kinesiska teater med cementavtryck på filmstjärnors händer och fötter, Jimmy Kimmels TV-show och  El Capitain som  visar teckande filmer och har en orgel som de använder till stumfilmer. Ibland får någon kändis en stjärna på walk of fame. Du får reda på vem, på hemsidan ”walkoffame.org” Jag har varit med när Ghostbuster-sångaren Ray Parker Jr, Rob Lowe och Ron Howard fick sina stjärnor .

Det verkar som de undviker att ha ceremonier under sommaren då här är 5000 turister. Under vintern är det mer plats på walk of fame. Efter Graumans kommer Hard Rock Cafe  och Vaxmuseet. På vänster sida ligger Rosevelt Hotel som är en anrikt hotell med afterwork eller happy hour som det heter i USA. Det finns många kändisar utanför vaxmuseet, oscarsteatern och utanför hollywood/vine. Steve Guttenberg från Polisskolan har sin utanför polisens martialart-klubb.

Santa Monica har fått en egen Metrostation. Tidigare fick man åka buss 704 och då gick bussen bara 2 gånger i timmen . Det kunde ta lång tid innan den dök upp.

Nu tar du Metro från Hollywood/Vine. Vibe Hotel är även nära Hollywood /Weston men jag tycker den metron verkar längre bort och det är en tråkigare väg. Jag går bara till Weston då jag skall handla på mataffären Ralphs. Från Hollywood/Vine åker du till 7th-street och byter till Expo-line som kör till Santa Monica som är ändstation.


När du går av tåget är Santa Monica piren och bryggan i slutet av gatan. Ta med en extra  tröja då det blåser alltid vid havet och när solen går ner blir det riktigt kyligt. Det skiljer minst 5 grader mellan Hollywood och Santa Monica. Santa Monica är mest känt för  3rd street som har gatumusikanter, affärer och restauranger.

Även om många är på stranden, är det ingen riktig strandkänsla då här är 1000 personer på bryggan och stranden. Vill man ha en vecka med sol och bad rekommenderar jag starkt , Ocean Beach då det är lugnare,roligare och billigare. Det är som Santa Monica var för 25 år sedan. Nu är Santa Monica dyrt och överbefolkat med turister. Venice Beach är ännu värre. Nerslitet, skitigt och fullt med turistfällor och t-shirtaffärer. De som tidigare byggde sandskulpturer, spelade instrument eller vara roliga hippies har supit eller knarkat ihjäl sig eller så är de 80 bast. Nu är det bara slum. Här säljer mängder med s.k läkare recept på Marijuana, då det är tillåtet att röka weed i  LA. Att vara i Venice after dark rekommenderar jag inte för turister.  I Santa monica äter jag alltid på Joes Pizza  . Finns även i Hollywood. Lövtunn pizza med mozarella ost och färsk basilika. Mycket vit medelklass i Santa Monica. Här tar du bussen till Malibu.

MacArthur Park  är charmigt . Som Hollywood såg ut från 25 år sedan. Lite som New york på 60 talet. Massor med mexikanare som säljer kosmetika, tandkräm,shampo,rakblad som de snattat. usb-laddare och usb-högtalare till smartphones.

Billig läsk och chips. Jag köpte en hemmagjord popcornknäckboll för en dollar. billiga jeans, tshirts, smycken, kinaklockor. superbillig kinabox, jag köpte en med kylling och teryakisås för 25 kr. Livsfarligt när solen går ner för turister. Jag köpte även en iphone för 200 kr men glömde att han skulle logga ut från icloud så den blev värdelös 😉


Jag tar buss 2 vid Bronson/Sunset. Vibe är vid Hollywood/Bronson. Du går från Vibe Hotel svänger höger på Hollywood A. Upp till Bronson svänger höger in på Bronson går  ner till Sunset/Bronson  tar Buss 2  till Sunset/Beverly.

Där ligger Beverly Hills hotel med den berömda Polo Lounge. Många äldre jurymedlemmar bor där under Oscars-veckan då de skall se alla filmerna.  Efter en drink vid Polo Lounge tar du vänster på Beverly Bl och går genom Beverly Hills tills du kommer till Rodeo Drive. Beverly Hills är dyrt och turistigt så en gång räcker. Här finns Walldorf Astoria där Richard Gere bodde i Pretty Woman. Ät lunch i Hollywood eller på Vibe då en pizza kostar 20 dollar beverly hills  ( 190 kr )

 

Metro to Pershing Square. Pass trough grand park to first street and spring street . Walk down spring and you will bump into Little Tokyo ! Mysigt . Många fina klädaffärer och god japanskt mat och roliga japanska mataffärer. Mycket med grönt te som bara finns här, typ chokladen Kit Kat med grönt te, Doughnuts med grönt te. Är i princip bara två kvarter och ett  torg.

Doughnuts med Grönt Tea

Mexikanskt kvarter med tingel,tangel  och mexikanska souvenirer. Här finns även min favorit afterwork restaurang. 10 dollar  för kycklingburritos med  hemmagjord guacamole, creme fraiche och tomatsalsa. Nachos och Frozen Margaritha.

Swordfish sandwich , Malibu
Grillad Svärdfisk med Pommes och Sallad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Las Vegas- The City of Sin

Innan Smartphones så var Las Vegas, valspråk. Det som händer i Vegas, stannar i Vegas. Nu när alla videofilmar allt så är det svårt...

Molly Sandén tog Malmö med storm

Molly Sandén är en av Sveriges största artister. 2020 fick hon 3 Grammis : årets artist , årets album och årets pop låt "Det bästa...

Kan du bli sjuk av att gå ut med blött hår – vad säger experterna?

En grej man alltid fick höra när man var liten var att om man gick ut med blött hår när det var kallt –...

Helgmys : Skärgårdssoppa med Lax och Räkor på 5 min

Värm upp Skärgårdssoppan lägg i lax och räkor . Klart Du kan även lägga till wokgrönsaker eller purjolök och morot.

Bladerunner 2049- Som en adrenalinspruta direkt i hjärtat

  25 år efter premiären på Bladerunner, kommer nu till många fans belåtenhet äntligen en fortsättning. Oscarsnominerade Ryan Gosling från Lalaland spelar mot Harrison Ford och...