Pantheon i Rom

Det kostar inget att besöka Pantheon

Beskrivning till hur du kommer till Pantheon
Det som utmärker Hadrianus Pantheon, och det som templet är mest känt för, är dess stora kupol som är en av de största i Europa (och även en av världens största) med sina dryga 43 meter i diameter. Kupolens höjd är även den drygt 43 meter vilket gör den oerhört imponerande, trots att man bara ser ungefär en tredjedel utifrån på grund av att det är en kant runt om.

Mitt uppe i kupolen finns det ett hål, kallat el oculus, som är ungefär 9 meter i diameter och detta var ursprungligen templets enda ljuskälla vilken skapade en fantastisk effekt där inne. Detta gör det fortfarande eftersom solljusets skiftningar får kupolen och den övriga arkitekturen att framstå på olika sätt, även om det numera även finns lite diskret elektrisk belysning som är anpassad för att smälta in i miljön. Eftersom det är ett stort hål i taket händer det även att det kommer in vatten när det regnar men om detta når golvet försvinner det ner i hål och leds ut i Tibern.

Pantheon byggdes som ett tempel för gudadyrkan men sedan 600-talet e. Kr. har det använts som kyrka. Under renässansen började man även begrava folk här och den kände konstnären Rafael är en av dem som vilar här. Pantheons fantastiska arkitektur och interiör har inspirerat arkitekter över hela världen sedan det byggdes och gör det än idag, bara detta gör byggnaden värd att besökas.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Nightmare Alley ett nytt mästerverk från Guillermo Del Toro

En ambitiös karnevalsanställd med talang för att manipulera människor med endast några väl valda ord inleder ett förhållande med en kvinnlig psykiatriker som visar...

We Love you Yeah Yeah GES Yes

Vilken upplevelse att få  uppleva  Premiären på GES sista Turné tillsammans. Det går bara att stanna världen en stund, och det vet Glenmark, Eriksson och...

Här är frukterna som innehåller mest socker

Frukt är nyttigt – men vissa sorter innehåller en hel del socker. Här är de frukter som har högst sockerinnehåll. Frukt är en viktig del...

Malmö har blivit Sveriges spelhubb

Malmö kan titulera sig med flera namn. Staden kan slå sig för bröstet som fotbollsstad, matstad och numer spelstad. Malmö har på kort tid blivit...

En värmande och nyttig thaisoppa med lax och räkor

Så här gör du en kanongod Thaisoppa med lax och räkor  för 4 personer på 15 min. 1. Tina upp paketet med lax 5 min...