Pantheon i Rom

Det kostar inget att besöka Pantheon

Beskrivning till hur du kommer till Pantheon
Det som utmärker Hadrianus Pantheon, och det som templet är mest känt för, är dess stora kupol som är en av de största i Europa (och även en av världens största) med sina dryga 43 meter i diameter. Kupolens höjd är även den drygt 43 meter vilket gör den oerhört imponerande, trots att man bara ser ungefär en tredjedel utifrån på grund av att det är en kant runt om.

Mitt uppe i kupolen finns det ett hål, kallat el oculus, som är ungefär 9 meter i diameter och detta var ursprungligen templets enda ljuskälla vilken skapade en fantastisk effekt där inne. Detta gör det fortfarande eftersom solljusets skiftningar får kupolen och den övriga arkitekturen att framstå på olika sätt, även om det numera även finns lite diskret elektrisk belysning som är anpassad för att smälta in i miljön. Eftersom det är ett stort hål i taket händer det även att det kommer in vatten när det regnar men om detta når golvet försvinner det ner i hål och leds ut i Tibern.

Pantheon byggdes som ett tempel för gudadyrkan men sedan 600-talet e. Kr. har det använts som kyrka. Under renässansen började man även begrava folk här och den kände konstnären Rafael är en av dem som vilar här. Pantheons fantastiska arkitektur och interiör har inspirerat arkitekter över hela världen sedan det byggdes och gör det än idag, bara detta gör byggnaden värd att besökas.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Lilla Kafferosteriet ett perfekt fredagsmys

Lilla Kafferosteriet bevisar att hög kvalitet klarar sig även i motvind och under svåra tider. Testpatrullen beställde in cappuccino samt deras eget kaffe från Indonesien....

Google Chrome håller inte måttet när det gäller att spara lösenord

Spara inte lösenord i Goggle chrome eller på andra websidor . Skriv upp lösen orden på en lapp som INTE är digital !! Det har...

Därför ska du lägga en sko i hotellets kassaskåp

Har du också stressat till flyget och först där kommit på att du glömt värdesaker på hotellet? En särskilt utsatt grupp är flygpersonal som stressar...

Alla vägar bär till ROM

Regionen Lazzio där Rom ligger, är en fattigare del av Italien än Toscana. Det märks på att maten är dyrare och av sämre kvalitet. Rom...

VAD ÄR EN D-SUB OCH VAR KAN MAN FÅ TAG PÅ DEM?

ELEKTRONISKA KOMPONENTER AV OLIKA SLAG ÄR NÅGOT SOM DET FINNS GOTT OM PÅ MARKNADEN IDAG. Kontaktdon, motstånd, dioder eller andra typer av elektroniska komponenter används...